Κορωνοϊός - Πορτογαλία: Ρεκόρ 6μήνου στα κρούσματα - Προς νέα μέτρα

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε σήμερα τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων Covid-19 των έξι τελευταίων μηνών, με τα δύο τρίτα από αυτές τις μολύνσεις να έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια οικογενειακών συγκεντρώσεων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, σ’ αυτή τη χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφηκαν 1.394 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό μετά τα 1.516 κρούσματα που είχαν εντοπιστεί στις 10 Απριλίου.

Αθροιστικά, οι επιβεβαιωμένες μολύνσεις στην Πορτογαλία φτάνουν τις 83.928 και οι θάνατοι, μαζί με τους 12 σημερινούς, τους 2.062. Σε νοσοκομεία νοσηλεύονται συνολικά 936 ασθενείς και από αυτούς οι 125 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, όπως οι γάμοι ή οι βαπτίσεις, ευθύνονται για το 67% των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Πορτογαλία τις τελευταίες ημέρες», είπε στους δημοσιογράφους η γενική διευθύντρια των Υπηρεσιών Υγείας, Γκράσα Φρέιτας.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα δήλωσε ότι θα πρέπει «να επανεξεταστούν τα οικογενειακά Χριστούγεννα», καλώντας τους συμπατριώτες του να μην οργανώσουν μεγάλες γιορτές με αυτήν την ευκαιρία.

Ο πρόεδρος πρότεινε επίσης να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα παντού, ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους, όμως η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο διευκρίνισε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν δεν είναι εφικτό να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ανθρώπων.

Η πορτογαλική κυβέρνηση ανέφερε την Πέμπτη ότι την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει αν είναι αναγκαίο να ληφθούν νέα μέτρα για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Στη γειτονική Ισπανία η κυβέρνηση κήρυξε σήμερα «κατάσταση συναγερμού» στη Μαδρίτη και σε πολλές άλλες πόλεις κοντά στην πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ