Κλείσιμο

Κορωνοϊός - Γερμανία: Ανήσυχη η Μέρκελ - Ανακοίνωσε ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο υιοθέτησης αυστηρότερων μέτρων στη Γερμανία κατά της διασποράς του κορωνοϊού με την Άνκελα Μέρκελ να εμφανίζεται ανήσυχη.

Η καγκελάριος ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι αποφάσισε μαζί με τους δημάρχους των 11 μεγαλύτερων πόλεων της Γερμανίας να υιοθετήσουν αυστηρότερα μέτρα κατά του COVID-19 εάν οι λοιμώξεις υπερβούν το όριο των 50 κρουσμάτων ανά 100.000 άτομα σε μια εβδομάδα. «Γενικά, το καλοκαίρι πήγε πολύ καλά, αλλά τώρα βλέπουμε μια εικόνα που προκαλεί ανησυχία» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Οι περιορισμοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για τη χρήση μάσκας, περιορισμούς σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις και αυστηρότερους κανόνες για την αγορά αλκοόλ, ανακοίνωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η πρώτη της προτεραιότητα ήταν να αποφύγει να κλείσει ξανά την οικονομία και την κοινωνία, όπως έγινε την άνοιξη.

«Αυτές είναι οι μέρες και οι εβδομάδες που θα καθορίσουν σε τι κατάσταση θα περάσει η Γερμανία το χειμώνα σε αυτήν την πανδημία», δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους, όπως αναφέρει το Reuters. 

Η Γερμανία μέχρι στιγμής κατάφερε να διατηρήσει τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων σε χαμηλότερο επίπεδο από πολλούς από τους γείτονές της, αλλά ο αριθμός των νέων καθημερινών κρουσμάτων έχει αυξηθεί τελευταίες ημέρες, και την Παρασκευή ορισμένα νοσοκομεία προειδοποίησαν για έλλειψη προσωπικού. 

«Είναι ακόμη δυνατόν να τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία στη Γερμανία» δήλωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι αντιλαμβάνεται ότι οι περιορισμοί είναι επώδυνοι.

«Αλλά είμαι επίσης πεπεισμένη ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για το τι είναι σημαντικό για εμάς αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα, και πού πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα και η ύψιστη προτεραιότητά μου είναι - αν είναι δυνατόν - να μη μειώσουμε ξανά την οικονομική και δημόσια ζωή όπως ήταν απαραίτητο την άνοιξη», είπε. Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά στο μέτρο του δυνατού, διευκρίνισε η καγκελάριος. 

Η Μέρκελ και οι δήμαρχοι θα συναντηθούν ξανά σε δύο εβδομάδες για να εξετάσουν εάν τα μέτρα ήταν αποτελεσματικά. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε μαζί ενάντια στον ιό και πρέπει να το κάνουμε ξανά» τόνισε.

Πηγή: skai.gr