Κορωνοϊός- Παπαευαγγέλου: Ανησυχία για Αττική, οριζόντια αύξηση σε όλες τις γειτονιές (vid)

Τα βλέμματα όλων μας από την Βόρεια Ελλάδα στρέφονται στην Αττική, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα προσθέτοντας πως είδαμε σαφή άνοδο σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας.

"Ενοχλεί η μεγάλη διασπορά οριζόντια σε όλες τις γειτονιές και η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.", είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως είναι κατανοητό ότι μετά από 10 μήνες αγώνα και μεγάλο κόστος είμαστε κουρασμένοι.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, εκτιμάται ότι υπάρχουν 2.800 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στο Λεκανοπέδιο, ενώ στο 43% ανέρχεται η πληρότητα απλών κλινών κορωνοϊού στην Αττική και στο 61% η πληρότητας στις ΜΕΘ-COVID.

«Εισηγηθήκαμε το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων σε όλη τη χώρα. Στις κόκκινες περιοχές, όπως είναι η Αττική, εισηγηθήκαμε το άνοιγμα μόνο των γυμνασίων» είπε τονίζοντας πως οι μαθητές λυκείου θα πρέπει να συνεχίσουν να κάνουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είναι να παραμείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα σε όλες τις «κόκκινες» περιοχές και να λειτουργούν μόνο με τη μέθοδο του click away, ενώ τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων θα λειτουργούν με τη μέθοδο του click in shop.

Ο χειμώνας είναι τροφή για την πανδημία, τόνισε εντούτοις επισημαίνοντας πως έρχεται ο Φεβρουάριος, ο χειρότερος μήνας από άποψη καιρικών συνθηκών και κάλεσε να προσπαθήσουμε να καθυστερήσουμε το τρίτο κύμα και να μειώσουμε την αύξηση της καμπύλης. 

Η ειδικός ανέφερε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου συνδέεται με την αύξηση της κινητικότητας και δίνεται έμφαση στην Αττική."Επιθυμούμε να μειωθεί η αύξηση της κινητικότητα στο λιανεμπόριο σε κόκκινες περιοχές". είπε.

Προέχει η πρόληψη, η προάσπιση της δημόσιας υγείας, κατέληξε η κα Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και πρέπει να βρούμε χρυσή τομή για μην έρθει αύξηση των κρουσμάτων από τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Πηγή: skai.gr