Κλείσιμο

«Κόκκινη κάρτα» στην Αττική: Τα επικρατέστερα σενάρια για λιανεμπόριο και σχολεία

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προκειμένου να καταλήξουν στο μοντέλο με το οποίο θα λειτουργήσει η αγορά στην Αττική, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως «κόκκινη», αλλά και τι θα γίνει με το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ για το λιανεμπόριο φαίνεται να έχει κλειδώσει η λειτουργία του λιανεμπορίου με δύο τρόπους: την παράδοση εκτός, το λεγόμενο click away, και τις αγορές με ραντεβού, το click in shop, το οποίο θα ισχύει στα καταστήματα, για τα οποία ο πελάτης για να ψωνίσει πρέπει να δοκιμάσει το προϊόν. Οσον αφορά τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες μανικιούρ - πεντικιούρ, σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνουν ανοιχτά πάντα με ραντεβού. Τα μέτρα για την αγορά δεν αποκλείεται να τεθούν σε εφαρμογή ακια παό το Σάββατο 30 Ιανουαρίου.

Σχετικά με τα σχολεία, τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου φαίνεται ότι θα ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια σε όλη τη χώρα, ωστόσο στις κόκκινες περιοχές δε θα ανοίξουν τα λύκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ένα ρεύμα ότι ίσως θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν τα γυμνάσια στην Αττική ή τα παραταθεί κατά μια εβδομάδα το άνοιγμα.

Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18.00 το απόγευμα, ακόμα δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή, όμως φαίνεται ότι είναι ένα μέτρο που δύσκολα θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην Αττική. 

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της ημέρας, ωστόσο, το Μαξίμου παραδοσιακά κινείται βάσει των εισηγήσεων των ειδικών. 

Εκτός από την Αττική, υποψήφιες για ένταξη στις «κόκκινες» περιοχές είναι αυτή της Χαλκίδας στην Εύβοια, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Χαλκιδική, η Ζάκυνθος και ενδεχομένως περιοχές της Αχαΐας. Παράλληλα, αναμένεται να παραταθούν οι αυστηροί περιορισμοί σε Σπάρτη, Βοιωτία και αλλού. 

Εως αργά χθες το βράδυ, οι επιδημιολόγοι της επιτροπής, στελέχη του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, επεξεργάζονταν τους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων επτά ημερών ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας. Η ανάλυση των στοιχείων ειδικά για την Αττική κατέδειξε υψηλή αναλογία των κρουσμάτων σε σχέση με τον πληθυσμό και μία δυναμική της επιδημίας που ανησυχεί ιδιαίτερα τις Αρχές, που επιθυμούν να δράσουν προληπτικά για να μην επιτρέψουν να λάβει η COVID-19 ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας.

Στις περισσότερες περιοχές της Αττικής σημειώνεται αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 50% και άνω, και πλέον το 40%-45% των κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα εντοπίζεται στην Αττική.

Πηγή: skai.gr