Κορωνοϊός- Χαρδαλιάς: 2 δομές υγείας με κρούσματα- Διερεύνηση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών

Τη διερεύνηση ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών για δύο δομές υγείας που εντοπίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού, μια στα δυτικά και μια στα νότια προάστια, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ακόμη πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

“Τις τελευταίες 20 ώρες σήμανε συναγερμός σε δύο περιπτώσεις κρουσμάτων σε δομές υγείας. Χθες το βράδυ βγήκε 1 κρούσμα θετικό που κατέληξε το πρωί σε δομή με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους. Έχουν ληφθεί 130 δείγματα, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου. Σήμερα το μεσημέρι σε άλλη δομή εντοπίστηκαν 28 κρούσματα, 11 στους εργαζομένους, 13 σε τροφίμους, και τέσσερα κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε συναγερμός. Η δομή τέθηκε σε καραντίνα έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος διοικητικός και υπεύθυνος επιστημονικός” τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

“Παρακολουθούμε και τα υπόλοιπα δείγματα, έχουμε να πάρουμε και 45 δείγματα ακόμη μέχρι το βράδυ. Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και ποινικά και πειθαρχικά για πιθανές ευθύνες ή αμέλεια στην τήρηση των διαδικασιών” ξεκαθάρισε ο υφυπουργός. 

Δομή υγείας στα νότια προάστια 

Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες το απόγευμα ένας 90χρονος φιλοξενούμενος εμφάνισε πυρετό. Τον πήγαν σε νοσοκομείο αναφοράς. Έγινε τεστ και βγήκε θετικό. Το νοσοκομείο ειδοποίησε τον ΕΟΔΥ και ξεκίνησε η ιχνηλάτηση της δομής. Ο άνθρωπος κατέληξε στις  7 το πρωί, ενώ έμενε σε δωμάτιο με άλλους τρεις. 

Ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι 

Επίσης σήμερα κατέληξε θετικός αιμοκαθαιρόμενος ο οποίος σύμφωνα πάντα με πληροφορίες είχε σχέση με την κλινική Ταξιάρχαι. Από την κλινική περίπου 6 θετικοί αιμοκαθαιρόμενοι είναι εσωτερικοί ασθενείς. Οι υπόλοιποι είναι στα σπίτια τους.

Ο ασθενής που έκανε αιμοκάθαρση είχε πάει με συμπτώματα εμπύρετος να κάνει αιμοκάθαρση και τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Πέμπτη και το Μ. Σάββατο. Στις 20 Απριλίου πήγε Θριάσιο και μεταφέρθηκε στις 21 ΑΠριλίου στο ΝΙΜΤΣ.

Ο διευθυντής της κλινικής

Ο Αλέξανδρος Κοκκινάκης διευθυντής της ιδιωτικής κλινικής ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι δεν υπάρχει κάνεις ασθενής νοσηλευόμενος σε άλλο τμήμα εκτός του τεχνητού νεφρού που να υπάρχει έστω και ένα κρούσμα. “Όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό είναι προφανώς γιατί κάνανε μαζί αιμοκάθαρση” είπε ο κ. Κοκκινάκης. 

Περιοχές σε καραντίνα 

Τα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν έως τις 4 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα και η μετάβαση στην κανονικότητα σε δύο διαδοχικές φάσεις, το Μάιο και τον Ιούνιο, και με αποστάσεις τουλάχιστον 14 ημερών “Θα προχωράμε εβδομάδα την εβδομάδα, μπορεί να χρειαστεί να μπει φρένο ή να επιστρέψουμε και σε προηγούμενα μέτρα” επισήμανε εξάλλου ο υφυπουργός. 

Για την περιοχή της Νέας Σμύρνης - Λάρισας αποφασίστηκε προληπτικά τμήμα του οικισμού παραμείνει σε καραντίνα έως τις 30 Απριλίου. “Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί και τα 115 δείγματα ήταν όλα αρνητικά” αποσαφήνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Στη Θεσσαλία αίρεται το μέτρο της αναστολής λειτουργίας των υπαίθριων αγορών από το Σάββατο 25 Απριλίου. Αύριο ολοκληρώνεται και η καραντίνα της δημοτικής ενότητας Μεσοποταμίας. 

Επίσης, συνεχίζονται οι έλεγχοι των εισερχόμενων πτήσεων. Χθες ελέγχθηκαν δύο πτήσεις με επιβάτες με 157 επιβάτες και 1 μόνο τεστ προέκυψε θετικό. Από 20 Μαΐου εως 20 Απριλίου εξετάστηκαν επιβάτες 36 πτήσεων εξωτερικού, συνολικά 2928 άτομα, και το 97,81% βγήκαν αρνητικοί στη νόσο. Στο δήμο Ερμιονίδας και τα 177 τεστ ήταν αρνητικά. Δεν φαίνεται διασπορά, αλλά υπάρχουν περιοριστικοί οροί για προληπτικούς λογούς είπε ο υφυπουργός.  

Πηγή: skai.gr