Καθηγητής Μικροβιολογίας στον ΣΚΑΪ : Τι πρέπει να προσέξουμε για τον κοροναϊό (vid)

Δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από τον κοροναιό στην χώρα μας δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής .

Όπως συνόψισε ο καθηγητής, πρόκειται για έναν νέο ιό που εμφανίστηκε σε επαρχία της Κεντρικής Κίνας και δείχνει να εξαπλώνεται αρκετά γρήγορα.

Φαίνεται να έχει μικρότερη λοιμωγόνο δύναμη , να είναι λιγότερο παθογόνος σε σχέση με άλλους κοροναιούς  που εμφανίστηκαν την τελευταία εικοσαετία, αλλά να μεταδίδεται πιο εύκολα.


« Πιθανό να τον δούμε να εξαπλώνεται πολύ σύντομα και σε πάρα πολλές χώρες» εκτίμησε μην αποκλείοντας κατά τη γνώμη του το ενδεχόμενο ενός παγκόσμιου συναγερμού.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε εδώ, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι να ενημερωθούμε καλά, τόνισε προσθέτοντας πως το επιβατικό κοινό που ταξίδεψε από την Κίνα προς την χώρας μας και ενδεχομένως παρουσιάσει συμπτώματα ασθενείας πρέπει να απευθυνθεί σε γιατρούς άμεσα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.
Όπως εξήγησε τα κρούσματα κοροναιού έχουν την τυπική εικόνα μιας λοίμωξης αναπνευστικού. ( Βήχας, πυρετός, δυσπνοια, κόπωση κτλπ).

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ( παιδιά, ασθενείς, ηλικιωμένοι) ενώ ενήμερες θα πρέπει να είναι και  οι υγειονομικές αρχές της χώρας μας για το ιστορικό των ασθενών.

Πηγή: skai.gr