Φόβοι για έξαρση του ιού από τα «ορφανά» κρούσματα - Πού θα γίνει υποχρεωτική μάσκα

Ανησυχία προκαλούν στους επιστήμονες αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, η αύξηση των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων κορωνοϊού αλλά και τα φαινόμενα συγχρωτισμού. 

Μέσα σε μια εβδομάδα, έχουν καταγραφεί 220 νέα κρούσματα, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στα μεγάλα αστικά κέντρα σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Τη Δευτέρα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 35 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 17 στην Αττική. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός των  κρουσμάτων του Λεκανοπεδίου ήταν 9. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χωρά ανέρχεται σε 4. 227.

Οι επιστήμονες έχουν θορυβηθεί όχι μόνο από την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και το ότι σε πολλές περιπτώσεις είναι «ορφανά», γεγονός που υποδηλώνει υποβόσκουσα διασπορά του ιού.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση με την αυξητική τάση των κρουσμάτων θα υπάρξει εισήγηση της επιτροπής για υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους.

Εξήγησε ότι η ανησυχία των ειδικών αυτή τη στιγμή, αφορά κυρίως το συνωστισμό και τα «ορφανά» κρούσματα.

Ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι και η ανάρτηση που έκανε ο πρωθυπουργός μέσω Facebook για να στείλει το μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός.

«Όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το πρώτο κύμα του Covid-19, αλλά ο κίνδυνος δεν έφυγε και δεν πρέπει να ξεχαστούμε τώρα που είναι καλοκαίρι. Όπως ακούσαμε τους ειδικούς όλο αυτό το διάστημα, τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας και τώρα που ανοίγουμε σταδιακά την Ελλάδα σε επισκέπτες», έγραψε ο πρωθυπουργός.

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Η κυβέρνηση βρίσκεται ένα βήμα πριν ανακοινώσει την επέκταση της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας πέραν των σούπερ μάρκετ και σε κλειστούς χώρους όπως οι εκκλησίες και τα εμπορικά καταστήματα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά από εισήγηση των επιστημόνων.

«Ο κύριος εχθρός παραμένει στο εσωτερικό. Λέγεται εφησυχασμός», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα και εξαιρετικά επικίνδυνα τα φαινόμενα συγχρωτισμού. 

Μόνο με αρνητικό τεστ οι αφίξεις από Ρουμανία - Βουλγαρία

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού, από σήμερα οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα μας από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ, που διενεργήθηκε μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες, οι κάτοχοι άδειας παραμονής και όσοι ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους.

Πηγή: skai.gr