Πέτσας: Θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα σε εκκλησίες και άλλους κλειστούς χώρους αν χρειαστεί

Το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και πέραν των σούπερ μάρκετ σε κλειστούς χώρους όπως οι εκκλησίες, τα εμπορικά κέντρα και τα εμπορικά καταστήματα, επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τις εισηγήσεις των ειδικών. 

«Τις επόμενες ημέρες αν χρειαστεί ακολουθώντας τις εισηγήσεις των ειδικών η χρήση μάσκας, θα καταστεί  υποχρεωτική και σε περισσότερους κλειστούς χώρους», τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι παρά τη μικρή αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα η χώρα μας παραμένει σε πολύ καλύτερη επιδημιολογική κατάσταση από άλλες χώρες. Ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης αυστηροποιήθηκαν κάποιοι κανόνες, με χαρακτηριστικό ότι από αύριο Τρίτη 28 Ιουλίου και έως τις 4 Αυγούστου οι ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα μας μέσω συνδέσεων από Βουλγαρία και Ρουμανία υποχρεούνται να προσκομίσουν αρνητικό τεστ.

«Ο κύριος εχθρός παραμένει στο εσωτερικό. Λέγεται εφησυχασμός», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτηρίζοντας απαράδεκτα και εξαιρετικά επικίνδυνα τα φαινόμενα συγχρωτισμού. Πρόσθεσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στα αστικά κέντρα, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μας υπενθυμίζουν ότι ο ιός είναι εδώ.

Ψυχραιμία, ετοιμοτητα και αποφασιστικότητα στο Αιγαίο

Σχετικά με την παράνομη navtex της Τουρκίας για έρευνα σε περιοχές που περιλαμβάνουν τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι ενώ η Άγκυρα την διατηρεί σε ισχύ, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Ορουτς Ρέις παραμένει αγκυροβολημένο ενώ αποσύρονται τουρκικά πολεμικά σκάφη.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση με ψυχραιμία ετοιμότητα και αποφασιστικότητα», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την τουρκική κυβέρνηση, τόνισε ότι «συνιστά πρόκληση όχι μόνο για τους Έλληνες και τους απανταχού χριστιανούς αλλά και για ολόκληρο τον δυτικό και πολιτισμένο κόσμο».

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας

Όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε πως «η κυβέρνηση κινήθηκε από την πρώτη στιγμή σε δύο επίπεδα, για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού: το κοινοτικό και το εθνικό».

Σχετικά με το κοινοτικό, είπε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, γεγονός που αποκλιμακώνει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, των τραπεζών και κατ' επέκταση των επιχειρήσεων. Απαλλάχθηκε από τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Α.Ε.Π. το 2020. Και καλύπτεται, όπως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την απόφαση για ενεργοποίηση της γενικής «ρήτρας διαφυγής» του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Επίσης, η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ζήτησε μία πολύ φιλόδοξη απάντηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο οικονομικό σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία. Η χώρα μας, πρόσθεσε, προβλέπεται να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 32 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 19 δισ. αφορούν επιχορηγήσεις και περίπου 13 δισ. δάνεια. Σε αυτά προστίθενται σχεδόν 40 δισ. ευρώ από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τα οποία θα δοθούν μέσα από δράσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για την περίοδο 2021-2027. Τα δάνεια για την Ελλάδα (σχεδόν 13 δισ.) αφενός δημιουργούν ένα σημαντικό απόθεμα ασφαλείας και αφετέρου μπορούν να εγκριθούν με διαδικασίες πολύ πιο απλές από τις κλασικές που αφορούν τον δανεισμό, για παράδειγμα, μέσω του ESM».

Σε εθνικό επίπεδο, «αξιοποιεί την μεγάλη αυτή ευκαιρία, προκειμένου να χτίσει πάνω στο δικό της σχέδιο που υλοποίησε από την πρώτη στιγμή για να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας, να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και να ελαφρύνει τα νοικοκυριά από φορολογικά βάρη. Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση εφαρμόζει ένα γενναίο πλέγμα μέτρων συνολικής αξίας 24 δισ. ευρώ. Γιατί; Γιατί η ύφεση φέτος εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, θα είναι βαθιά. Και, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, αποτυπώνεται σε αύξηση της ανεργίας και σε μείωση των εισοδημάτων».

«Για αυτό, πέραν των μέτρων που ήδη εφαρμόζουμε, φροντίσαμε να διατηρήσουμε πολεμοφόδια στο Ταμείο του Κράτους. Έτσι το πακέτο μέτρων μπορεί να αυξηθεί, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τη δυναμική της οικονομίας, με βάση πάντα τον διαθέσιμο δημοσιονομικό και ταμειακό χώρο. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε στη θέση του τον παραγωγικό ιστό. Στην προσπάθεια αυτή οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές και όχι στατικές. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και, προχωρούμε σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που πήραμε. Βλέπουμε τι γίνεται στην πραγματική οικονομία, ακούμε την κοινωνία και προσαρμόζουμε ανάλογα τις παρεμβάσεις μας. Τα σημαντικά κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα τα σπαταλήσουμε, αλλά θα τα επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα.

Νομοθετικό έργο: Τέσσερα νομοσχέδια αυτή την εβδομάδα

Όσον αφορά στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είπε πως «έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή και πρόκειται να εισαχθούν στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση, μέσα στην εβδομάδα, τέσσερα νομοσχέδια».

Ειδικότερα:

Η αρχή γίνεται σήμερα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που αφορά ανάμεσα στα άλλα την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, τα πρόστιμα για τη διακίνηση και εμπορία παραποιημένων προϊόντων, τη ρύθμιση θεμάτων για τη βιομηχανία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, την έρευνα, την καινοτομία και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αύριο, Τρίτη 28 Ιουλίου - σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Βουλής - εισάγεται στην Ολομέλεια το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τον εκσυγχρονισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης στο θέμα αυτό είναι να περάσει η λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων από τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο στη δημιουργική εποπτεία, και από την αμφισβήτηση στην εμπιστοσύνη.

Για την Τετάρτη 29 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί η εισαγωγή στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά φορολογικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας στο οποίο περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις - γέφυρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Για την Πέμπτη, 30 Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί η εισαγωγή στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και την ίδρυση Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία».

Τηλεδιάσκεψη για το ψηφιακό ΚΕΠ – Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός, συμμετέχει αυτή την ώρα σε τηλεδιάσκεψη, όπου θα γίνει παρουσίαση των υπηρεσιών που θα προσφέρει το ψηφιακό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών».

«Πρόκειται για μία καινοτόμο υπηρεσία, που αποτελεί ένα επιπλέον βήμα για την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών από υπαλλήλους των ΚΕΠ. Με τη νέα υπηρεσία, συνήθεις διαδικασίες υψηλής ζήτησης που διεκπεραιώνονται από τα ΚΕΠ, μπορούν να γίνονται ψηφιακά, ενώ παράλληλα παραμένει ζωντανή η επικοινωνία με τους πολίτες και αναβαθμίζεται η εξυπηρέτησή τους».

Επιστρέφοντας στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού πρόσθεσε πως «την Πέμπτη, 30 Ιουλίου, στις 15:00, ο πρωθυπουργός, θα παραστεί στη Βουλή, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, όπου στο πλαίσιο κοινής, ειδικής, συνεδρίασης Επιτροπών και Υποεπιτροπών της Βουλής, θα απευθύνει ομιλία στο Σώμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τέλος, την Παρασκευή, 31 Ιουλίου, στις 10:00 το πρωί, θα συνεδριάσει, υπό τον πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο».

Πηγή: skai.gr