Φάουτσι: Πιθανόν πολύ καλό το εμβόλιο της AstraZeneca - Πρώτη αντίδραση της φαρμακοβιομηχανίας

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 είναι πιθανόν πολύ καλό, αλλά μια ανεξάρτητη αμερικανική επιτροπή που επιβλέπει τις κλινικές δοκιμές εξέφρασε ανησυχία για τον τρόπο που η φαρμακοβιομηχανία παρουσίασε τα δεδομένα της σε δελτίου Τύπου αυτή την εβδομάδα, διευκρίνισε την Τρίτη ο κορυφαίος αμερικανός υγειονομικός αξιωματούχος Άντονι Φάουτσι, ενώ η AstraZeneca ανακοίνωσε πριν από λίγο πως θα δώσει στην εν λόγω αμερικανική επιτροπή επικαιροποιημένα δεδομένα της.

«Αυτό είναι πιθανόν ένα πολύ καλό εμβόλιο», δήλωσε στην εκπομπή «Good Morning America» του ABC News ο δρ. Φάουτσι, ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την Covid-19 και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων (NIAID). «Αν το κοιτάξετε, τα δεδομένα είναι πραγματικά αρκετά καλά, αλλά όταν τα έβαλαν στο δελτίο Τύπου δεν ήταν απολύτως ακριβή» σχολίασε ο καθηγητής. 

Όμως, πρόσθεσε, η επιτροπή που ελέγχει τα δεδομένα και την ασφάλεια (DSMB) «εξέφρασε την ανησυχία της» για το γεγονός ότι τα δεδομένα στη δημόσια δήλωση της AstraZeneca «ήταν κάπως παρωχημένα και θα μπορούσε πράγματι να είναι λίγο παραπλανητικά».

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκω (FDA), η οποία θα εξετάσει τα δεδομένα της εταιρείας όταν ζητήσει έγκριση για το εμβόλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, «θα εξετάσει η ίδια ανεξάρτητα κάθε κομμάτι των δεδομένων» και δε θα βασίζεται σε καμία ερμηνεία, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας, ξεκαθάρισε. 

Η AstraZeneca ανακοίνωσε, μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε η αμερικανική επιτροπή, πως θα της κοινοποιήσει τα επικαιροποιημένα δεδομένα της εντός 48 ωρών.

Η αγγλοσουηδική φαρμακοβιομηχανία διευκρίνισε πως τα δεδομένα που παρουσίασε τη Δευτέρα, βασίζονταν σε μια ανάλυση μέχρι την ημερομηνία της 17ης Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας πως έχει εξετάσει την προκαταρκτική εκτίμηση και έχει διαπιστώσει πως συμφωνεί με την προσωρινή αναφορά της.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr