Ζυμώσεις για τη Λιβύη: Tηλεφωνική επικοινωνία Σίσι - Μακρόν

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διπλωματικές ζυμώσεις για τη Λιβύη, με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου είχε την περασμένη εβδομάδα επικοινωνία και με τον Ντόναλντ Τραμπ για το λιβυκό, ενώ για το θέμα συζήτησαν επίσης Τραμπ και Ερντογάν. 

Η Γαλλία χαιρέτισε την αιγυπτιακή πρωτοβουλία για την επίλυση της λιβυκής κρίσης κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες Παρασκευή ο πρόεδρος Μακρόν με τον Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αιγυπτιακής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας της Αιγύπτου για τον τερματισμό της κρίσης στη γειτονική της χώρα της βόρειας Αφρικής, κατά την ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος Σίσι ενημέρωσε το γάλλο ομόλογό του για τις συνεχιζόμενες αιγυπτιακές προσπάθειες επίτευξης πολιτικής διευθέτησης της κρίσης στη Λιβύη υπό το φως της «Διακήρυξης του Καΐρου», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας πρέσβης Μπάσαμ Ράντι.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος χαιρέτισε τη Διακήρυξη του Καΐρου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για τη δρομολόγηση πολιτικής λύσης και επαινώντας τις προσπάθειες της Χώρας του Νείλου για την αποκατάσταση της ειρήνης στη Λιβύη, πάντα κατά την αιγυπτιακή πλευρά.

Η πρόταση της Αιγύπτου, που έγινε την 6η Ιουνίου από τον Σίσι, είναι να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να αναδειχθεί με εκλογές νέο κυβερνητικό σχήμα στη Λιβύη. Το Κάιρο εξάλλου την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Μπάσαμ Ράντι, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συντονισμό τους για να τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις της Διακήρυξης του Καΐρου, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των παραστρατιωτικών οργανώσεων.

Οι πρόεδροι Αιγύπτου και Γαλλίας συζήτησαν επίσης την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε διάφορους τομείς και των «εξαιρετικών σχέσεων» των δύο χωρών, κατέληξε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας.

Μέχρι σήμερα, την αιγυπτιακή πρόταση αντιμετωπίζουν ευνοϊκά οι ΗΠΑ, η Ρωσία, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία. Σημειώνεται πάντως, ότι η Άγκυρα απέρριψε την πρόταση του Καΐρου.
 

ΑΜΠΕ - skai.gr