Υπέρ του διαλόγου για την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη τάσσονται οι ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον κάλεσε σήμερα τις εμπόλεμες πλευρές στη Λιβύη να επανεκκινήσουν «γρήγορα» τον διάλογο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εγκαθίδρυση μιας εκεχειρίας και την αποτροπή περαιτέρω ξένης επέμβασης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο χαιρέτισε την «πολύ θετική» απόφαση της - αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη - Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Φάγιεζ αλ Σάρατζ (GNA) και των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, για να συνεχιστεί ο διάλογος.

Οι δυνάμεις του GNA, υποστηριζόμενες από την Τουρκία, πολλαπλασίασαν τις στρατιωτικές τους επιτυχίες τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χάφταρ, που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από τη Ρωσία και των οποίων η επίθεση στην Τρίπολη ξεκίνησε πριν από 14 μήνες, βρίσκονται σε δυσχερή θέση.

Το Σάββατο, μετά από συνάντηση μεταξύ του Λίβυου στρατάρχη και του Αιγύπτου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, το Κάιρο ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός από τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι δυνάμεις της Τρίπολης δεν συμμορφώθηκαν.

«Γρήγορες και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις είναι τώρα απαραίτητες για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός και την επανέναρξη των ενδο-λιβυκών πολιτικών συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», δήλωσε ο Πομπέο σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

«Ήρθε η ώρα. Είναι καιρός όλοι οι Λίβυοι, σε κάθε στρατόπεδο, να αναλάβουν δράση, ώστε ούτε η Ρωσία ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα να μπορούν να παρεμβαίνουν στην κυριαρχία της Λιβύης για τους τα δικά τους συμφέροντα», τόνισε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στην Τουρκία ή ακόμα στην Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στην βορειοαφρικανική χώρα.

«Να τεθεί η Λιβύη σε πορεία οικονομικής ανάκαμψης σημαίνει διατήρηση των πετρελαϊκών υποδομών της Λιβύης», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ