Ζερεφός στον ΣΚΑΪ: Η πορεία προς την καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη από τη στιγμή που το ακραίο θα γίνει σύνηθες

Οι ΗΠΑ βούλιαξαν στο χιόνι και μπήκαν κυριολεκτικά στην κατάψυξη και οι επιστήμονες μιλούν για μια άνευ προηγουμένου κλιματική αστάθεια

Της Κορίνας Γεωργιου

Οι Ισπανοί έκαναν ποδαρικό του νέου έτους στις παραλίες, ενώ οι Σικελοί απόλαυσαν τη βουτιά τους σε θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή. Στην Αθήνα οι παραλίες γέμισαν από ενθουσιώδεις κολυμβητές στη διάρκεια των εορτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023 η θερμοκρασία στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο αναμένεται να αυξηθεί από 0,5 έως 1 βαθμό σε σχέση με τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ βούλιαξαν στο χιόνι και μπήκαν κυριολεκτικά στην κατάψυξη και οι επιστήμονες μιλούν για μια άνευ προηγουμένου κλιματική αστάθεια.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστο Ζερεφό, «το φαινόμενο αυτό είχε να ξανασυμβεί περίπου 70 χρόνια κι όχι στην ένταση και τη διάρκεια που είχε αυτή τη φορά, γιατί η διάρκεια ήταν μεγάλη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να διαταραχθεί η γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας».

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι το θέμα είναι ανοιχτό, δύσκολο, επικίνδυνο όχι μόνο για τα οικοσυστήματα, όχι μόνο για το υδάτινο ισοζύγιο αλλά κυρίως για την υγρασία του εδάφους. Αυτή η υπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε νέες δασικές πυρκαγιές.

Τουλάχιστον 8 χώρες είδαν θερμοκρασίες ρεκόρ ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου. 19 βαθμοί καταγράφηκαν στην Πολωνία, 16 στη Γερμάνια, την Τσεχία, την Ολλανδία, την Λιθουανία και τη Λετονία ενώ στον ισπανικό νότο ο υδράργυρος χτύπησε κόκκινο 25 βαθμών. Η χώρα μάλιστα, το 2022 έζησε την θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί τουλάχιστον από το 1916.

«Θα έλεγα ότι για την Ευρώπη αυτό που είναι άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης της μέσης θερμοκρασίας είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ρυθμό σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτό είναι εξόχως ανησυχητικό διότι μπορεί να συνδέεται και με αύξηση της βιαιότητας των ακραίων φαινομένων τα οποία θα βιώσουμε και ήδη βιώνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θοδωρής Γιάνναρος, Ειδικός Ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθν. Αστεροσκοπείου Αθηνών. 

Η προειδοποίηση του Χρήστου Ζερεφού είναι ηχηρή και σαφής: «Η πορεία προς την καταστροφή δεν θα μπορεί να αναστραφεί από την ώρα που το ακραίο - που το λέμε εμείς σήμερα ακραίο - γίνει σύνηθες. Από την ώρα δηλαδή που θα ξέρουμε πως ό,τι και να δούμε θα μας φανεί φυσιολογικό, από εκείνη την ώρα και μετά το παιχνίδι είναι χαμένο».
 

Δείτε όσα είπαν οι διακεκριμένοι επιστήμονες στον ΣΚΑΪ:

Πηγή: skai.gr