Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε και επίσημα ότι ξεκίνησε η αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού - Διεξάγονται επιχειρήσεις στο μέτωπο

Με χθεσινές του δηλώσεις, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η αντεπίθεση των Ουκρανών, αλλά απέτυχε στους στόχους της, καθώς αποκρούστηκε από τα ρωσικά στρατεύματα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο του πολέμου, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι επιχειρήσεις αυτές.

«Ενέργειες αντεπίθεσης και άμυνας βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και δεν θα μιλήσω για αυτές λεπτομερώς», τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στους στρατιώτες μας και εγώ τους εμπιστεύομαι», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δέχθηκε στο Κίεβο τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζαστίν Τριντό, με τον οποίο συζήτησε για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, καθώς και τους τρόπους μεταφοράς οπλικών συστημάτων, για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού απέναντι στις δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας.

Πούτιν: Οι Ουκρανοί απέτυχαν στην αντεπίθεσή τους

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη μεγάλη αντεπίθεση κατά του ρωσικού στρατού. Ο ρωσικός στρατός έχει αναφέρει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις κυρίως στο νότιο μέτωπο τις τελευταίες έξι ημέρες.

Ο Πούτιν, ωστόσο, υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός απέτυχε «να επιτύχει τους στόχους του» κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων και έχει υποστεί μεγάλες απώλειες.

Οι ουκρανικές αρχές από την πλευρά τους δείχνουν να υποβαθμίζουν την έκταση των μαχών στο μέτωπο τις τελευταίες ημέρες, και δεν αναφέρονται με λεπτομέρειες στη στρατηγική τους.

Σήμερα, ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικής Ουκρανίας δήλωσε ότι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν 1.400 μέτρα γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά.

Συνάντηση Ζελένσκι-Τριντό στο Κίεβο: Ο Καναδάς θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους

Από το Κίεβο ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι ο Καναδάς θα συμμετάσχει σε μια πολυεθνική προσπάθεια εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων μαχητικών αεροσκαφών και ανακοίνωσε χορήγηση πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας αξίας 375 εκατομμύρια δολαρίων στο Κίεβο.

Ο Καναδός πρωθυπουργός έφτασε σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποιεί στην χώρα.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Τριντό δήλωσε παράλληλα ότι η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία ήταν «άμεση συνέπεια» της ρωσικής εισβολής, χωρίς ωστόσο να κατηγορήσει τη Μόσχα για την έκρηξη που κατέστρεψε αυτό το υδροηλεκτρικό φράγμα στον ποταμό Δνείπερο.

Η καταστροφή του φράγματος, για την οποία η Μόσχα και το Κίεβο ρίχνουν την ευθύνη η μια πλευρά στην άλλη, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά που βρίσκονται και στις δύο όχθες του ποταμού Δνείπερου, περιοχές που βρίσκονται υπό ουκρανικό έλεγχο και άλλες υπό ρωσική κατοχή. Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλοί ακόμη τραυματίστηκαν, ενώ χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Όλοι είδαμε τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κατάρρευση του φράγματος στον υδροηλεκτρικό σταθμό Καχόβκα... Αυτό είναι άμεση συνέπεια του πολέμου που διεξάγει η Ρωσία», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία ότι η καταστροφή του φράγματος αποτελεί μια άμεση συνέπεια της απόφασης της Ρωσίας να εισβάλει στη χώρα», πρόσθεσε.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Ζελένσκι δήλωσε πως επιχειρήσεις αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο του πολέμου βρίσκονται σε εξέλιξη, χωρίς όμως δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ