Ναι, ο Τραμπ θα μπορούσε να είναι υποψήφιος πρόεδρος από τη φυλακή. Αυτός ο άνθρωπος το έκανε το 1920.

Η τόσο διαφορετική, αλλά και τόσο όμοια ιστορία του Γιουτζίν Ντεμπς πάνω από 100 χρόνια πριν

Ναι, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να είναι υποψήφιος πρόεδρος πίσω από τα κάγκελα, αναφέρει η εφημερίδα Washington Post, επικαλούμενη την τόσο διαφορετική, αλλά και τόσο όμοια ιστορία του Γιουτζίν Ντεμπς πάνω από 100 χρόνια πριν. 

Ο Γιουτζίν Β. Ντεμπς δεν έβγαλε λόγο τη νύχτα των εκλογών του 1920. Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του, «υποψήφιος σε απομόνωση», φυλακισμένος στο ομοσπονδιακό σωφρονιστικό κατάστημα της Ατλάντα επειδή μίλησε ενάντια στη στρατολόγηση των Αμερικανών κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο αρχιφύλακας άφησε τον Ντεμπς μόνο να γράψει μια δήλωση. «Ευχαριστώ τους καπιταλιστές αφέντες που με έβαλαν εδώ», έγραψε. «Ξέρουν πού ανήκω κάτω από το εγκληματικό και διεφθαρμένο τους σύστημα. Είναι το μόνο κομπλιμέντο που θα μπορούσαν να μου κάνουν».

Το 1920, ο Ντεμπς δεν ήταν άγνωστος στις υποψηφιότητες για το Λευκό Οίκο. είχε θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος πέντε φορές από το 1900 με το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Οκτώ χρόνια νωρίτερα, είχε κερδίσει 901.551 ψήφους — περίπου το 6% των ψήφων. Ωστόσο, αυτή τη φορά έκανε πολιτική πίσω από τα κάγκελα.

Τώρα, δεδομένου ότι ο τέως πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει 37 κατηγορίες για επτά κακουργήματα για τη σκόπιμη διατήρηση στην κατοχή του απόρρητων εγγράφων που αφορούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, με ανώτατη ποινή δεκαετή κάθειρξη, πολλοί ψηφοφόροι αναρωτιούνται εάν ο Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο το 2024, θα μπορούσε  να είναι υποψήφιος πρόεδρος αν κατέληγε στη φυλακή.

Ο Ντεμπς είχε αντιταχθεί στην εμπλοκή των ΗΠΑ στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, πιστεύοντας ότι ο πόλεμος ωφελούσε μόνο τους κατασκευαστές όπλων και τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τον Ιούλιο του 1918, ενώ μιλούσε σε ένα πάρκο στο Κάντον του Οχάιο, κατήγγειλε τους «Junkers (Πρώσσοι φεουδάρχες ευγενείς) της Wall Street» και επέκρινε την κυβέρνηση για τη σύλληψη ακτιβιστών κατά του πολέμου.

Debs speech

Η ομιλία του Ντεμπς στο Κάντον του Οχάιο - National Archives and Records Administration


Σύμφωνα με τον νόμο περί στάσης του 1918, τέτοια λόγια ήταν προδοτικά Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Έντβιν Βερτζ, ο οποίος είχε στείλει έναν στενογράφο στο πάρκο, ανακοίνωσε ότι θα απήγγειλε κατηγορίες στον Ντεμπς.

«Κανείς», είπε ο Βερτζ, «ακόμα αν και τέσσερις φορές ο υποψήφιος του κόμματός του για το ανώτατο αξίωμα στη χώρα, δεν μπορεί να παραβιάσει βασικό νόμο αυτής της χώρας».

Η δίκη του Ντεμπς για εξέγερση ήταν ένα χάος. Κατά τη μαρτυρία, έγινε σαφές ότι ο στενογράφος του Βερτζ - ένας πωλητής αυτοκινήτων - δεν κατάφερε να μεταγράψει το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας. Ο Βερτζ κάλεσε αρκετούς νεαρούς άνδρες σε μια μάταιη προσπάθεια να αποδείξει ότι η ομιλία του αποθάρρυνε τη στρατολόγηση. Ωστόσο, όλοι τους είχαν στρατολογηθεί και ένας ήταν ακόμη και με στολή.

Η υπεράσπιση κάλεσε μόνο έναν μάρτυρα στην εξέδρα: τον Ντεμπς, ο οποίος παραδέχτηκε αμέσως την ενοχή του. Αγνοώντας τις αντιρρήσεις των εισαγγελέων, ο δικαστής του επέτρεψε στη συνέχεια να μιλήσει στο δικαστήριο για σχεδόν δύο ώρες.

«Αυτό που μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε σε μένα θα έχει μικρή σημασία τελικά», είπε ο Ντεμπς, ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις του. «Δεν δικάζομαι εδώ. Υπάρχει ένα απείρως μεγαλύτερο ζήτημα που δικάζεται σήμερα σε αυτό το δικαστήριο. Οι αμερικανικοί θεσμοί δικάζονται ενώπιον δικαστηρίου Αμερικανών πολιτών. Ο χρόνος θα δείξει». 

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο. Στις 18 Νοεμβρίου 1918 — μια εβδομάδα μετά την Ανακωχή — καταδικάστηκε σε τρεις ταυτόχρονες ποινές 10 ετών και έχασε το δικαίωμα ψήφου του. Αν και άσκησε έφεση κατά της καταδίκης του στο Ανώτατο Δικαστήριο, ο δικαστής Όλιβερ Χολμς Τζούνιορ βρήκε σαφή πρόθεση να εμποδίσει την στρατολόγηση. 

Ο πρόεδρος Χάρντινγκ στις 12 Απριλίου 1921 - AP



Οπότε έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος από τη φυλακή. Το 1920, δύο χρόνια μετά την ποινή του, ο Ντεμπς συγκέντρωσε 913.693 ψήφους, το υψηλότερο σύνολο ψήφων που είχε ποτέ, κάτι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι δεν μπορούσε να κάνει περιοδείες ή ομιλίες. Υποσχέθηκε ότι, εάν εκλεγεί, θα δώσει χάρη στον… εαυτό του, κάτι που επίσης εξετάζει ο Τραμπ. Ο νικητής υποψήφιος, ο Ρεπουμπλικανός Ουόρεν Χάρντινγκ, υποσχέθηκε μια «επιστροφή στην κανονικότητα», αποκαθιστώντας «τον προπολεμικό τρόπο ζωής».

Λίγο μετά την ανάληψη καθηκόντων του Χάρντινγκ τον Μάρτιο του 1921, ο φύλακας της ομοσπονδιακής φυλακής της Ατλάντα οδήγησε τον Ντεμπς στον σιδηροδρομικό σταθμό. Ο κρατούμενος επιβιβάστηκε σε ένα τρένο για ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον - ασυνόδευτος και χωρίς επίβλεψη - για να συναντηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα Χάρι Ντόχερτι κατόπιν εντολής του Χάρντινγκ. Συναντήθηκαν για τρεις ώρες και μετά ο Ντεμπς επέστρεψε ήσυχα στη φυλακή.

Ο Λευκός Οίκος σχεδίαζε να κρατήσει τη συνάντηση μυστική, αλλά η Ντόχερτι, ένας θορυβώδης, καυχήθηκε γι' αυτή στους δημοσιογράφους. Όταν τα νέα κυκλοφόρησαν στις εφημερίδες, ο Χάρντινγκ έπρεπε τώρα να συνυπολογίσει τα πολιτικά δεδομένα του να κρατήσει έναν αδύναμο άνδρα στα 60 του στη φυλακή επειδή αντιτάχθηκε χωρίς βία σε έναν πόλεμο που είχε τελειώσει. Τελικά άφησε ελεύθερο τον Ντεμπς στις 21 Δεκεμβρίου 1921 — ακριβώς στην περίοδο των Χριστουγέννω.

«Είναι ένας ηλικιωμένος άνδρας, όχι δυνατός σωματικά», είπε ο πρόεδρος Χάρντινγκ. «Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη προσωπική γοητεία και εντυπωσιακή προσωπικότητα, προσόντα που τον καθιστούν επικίνδυνο να παραπλανήσει όσους δεν σκέφτονται και να προσφέρει προσχήματα σε όσους έχουν εγκληματική πρόθεση».

Ίσως το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί μια μέρα για τον Τραμπ. 
 

Πηγή: washingtonpost.com