Άγριες συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη: Τουλάχιστον 90 τραυματίες σε μάχες Παλαιστινίων με Ισραηλινούς στρατιώτες

Τουλάχιστον 90 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη σήμερα, ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Ένας από τους Παλαιστίνιους δέχτηκε πυροβολισμό στο πόδι και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο. Οι υπόλοιποι φέρουν τραύματα από κροτίδες κρότου-λάμψης, από πλαστικές σφαίρες και επειδή εισέπνευσαν δακρυγόνα.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστίνης σε μια ανακοίνωσή του κατήγγειλε την «καταστολή» εκ μέρους του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για την επέκταση των εβραϊκών οικισμών και την κατάσχεση παλαιστινιακής γης.

Οι χειρότερες συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πόλη Χουάρα, κοντά στη Νάμπλους.

Βίντεο που αναρτήθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν Εβραίους εποίκους και Ισραηλινούς στρατιώτες να υποστέλλουν τις παλαιστινιακές σημαίες στην πόλη. Σε απάντηση, οι Παλαιστίνιοι οργάνωσαν μια πορεία κρατώντας σημαίες. Η κινητοποίηση κατέληξε σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

«Αυτό που συμβαίνει στην Χουάρα είναι προβοκάτσια των εποίκων», είπε ο Μοχάμαντ Αμπντελχαμίντ, ένας δημοτικός σύμβουλος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. «Υψώνουμε την παλαιστινιακή σημαία, που είναι το σύμβολο της ταυτότητάς μας και θα παραμείνει υψωμένη για όσο βρισκόμαστε σε αυτή τη γη», πρόσθεσε.

Με βάση την ισραηλινή νομοθεσία, οι παλαιστινιακές σημαίες δεν είναι παράνομες, όμως η αστυνομία και ο στρατός συχνά τις απομακρύνουν από τους δημόσιους χώρους.

Η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς προειδοποίησε στις αρχές της εβδομάδας ότι ενδέχεται να γίνει νέος πόλεμος εάν επιτραπεί να περάσει από τη μουσουλμανική συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ η πορεία «των σημαιών» που οργανώνουν οι εθνικές Ισραηλινοί αυτήν την Κυριακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ