Παγκόσμια ανησυχία για τα νέα πλήγματα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια - «Παίζετε με τη φωτιά» προειδοποιεί η ΙΑΕΑ

Την έντονη παρέμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, ΙΑΕΑ) προκάλεσαν οι νέοι βομβαρδισμοί εναντίον του πυρηνικού σταθμού, μόλις 500 χλμ. από τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στον κόσμο, την καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986

Την έντονη παρέμβαση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, ΙΑΕΑ) προκάλεσαν οι νέοι βομβαρδισμοί εναντίον του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, τον οποίο έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.
 
Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν για τα τουλάχιστουν 12 νέα πλήγματα ενώ ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι κατήγγειλε χθες, Κυριακή, τα «σκόπιμα και στοχευμένα» πυρα, ζητώντας «να σταματήσει αυτή η τρέλα» ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικά σοβαρή» την κατάσταση. 

Επανειλημμένοι βομβαρδισμοί του σταθμού στη νότια Ουκρανία έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες για το ενδεχόμενο να προκαλέσουν ένα σοβαρό ατύχημα μόλις 500 χλμ. από τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού δυστυχήματος στον κόσμο, την καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986.

«Περίπου μια ντουζίνα» πλήγματα είχαν στόχο την περιοχή γύρω από τον σταθμό το Σαββατοκύριακο, επεσήμανε ο ΔΟΑΕ σε ανακοίνωσή του.

«Εκρήξεις σημειώθηκαν στον χώρο αυτού του μεγάλου πυρηνικού σταθμού, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο», δήλωσε ο Γκρόσι σε συνέντευξή του στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFMTV.

«Όποιος κι είναι πίσω από αυτό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν: παίζετε με τη φωτιά!», υπογράμμισε. «Οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό γνωρίζουν τι πλήττουν. Είναι απολύτως σκόπιμο, στοχευμένο».

Ο Γκρόσι, χωρίς να επιρρίψει την ευθύνη στις ρωσικές ή τις ουκρανικές δυνάμεις, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το γεγονός ότι «ορισμένοι θεωρούν ότι ο πυρηνικό σταθμός αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο».

Ο ΔΟΑΕ, που διαθέτει δύο επιθεωρητές στον σταθμό, έχει ξεκινήσει να αποτιμά την κατάσταση. «Υπήρξαν ζημιές σε αρκετά ευαίσθητα σημεία», εκτίμησε ο Γκρόσι, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχουν πληγεί οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, αλλά «κυρίως η περιοχή όπου βρίσκονται νέα και χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμα».

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια διαθέτει έξι σοβιετικού σχεδιασμού αντιδραστήρες VVER 1000 V-320 που περιέχουν ουράνιο 235, το οποίο έχει χρόνο ημιζωής τουλάχιστον 700 εκατομμύρια χρόνια.

Οι αντιδραστήρες είναι κλειστοί αλλά υπάρχει κίνδυνος το πυρηνικό καύσιμο να υπερθερμανθεί αν η ενέργεια που τροφοδοτεί τα συστήματα ψύξης διακοπεί. Οι βομβαρδισμοί έχουν κατ΄επανάλψη καταστρέψει καλώδια.

Προειδοποιήσεις και από τη Ρωσία

Ο επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρίας ατομικής ενέργειας, Rosatom, προειδοποίησε σήμερα πως υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού δυστυχήματος στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, έπειτα από τους νέους βομβαρδισμούς που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Η Μόσχα και το Κίεβο ανταλλάσσουν κατηγορίες για βομβαρδισμό των εγκαταστάσεων επί μήνες αφότου οι ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του σταθμού τον Μάρτιο, λίγο αφότου εισέβαλαν στην Ουκρανία. Νέοι βομβαρδισμοί σημειώθηκαν χθες, Κυριακή, πυροδοτώντας νέους φόβους για μια ενδεχόμενη καταστροφή στις εγκαταστάσεις.

«Ο σταθμός κινδυνεύει με πυρηνικό δυστύχημα. Ήμασταν σε διαπραγματεύσεις με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας όλη τη νύχτα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Ο επικεφαλής της Rosatom είπε επίσης πως φαίνεται πως το Κίεβο είναι πρόθυμο να «δεχθεί» ένα «μικρό πυρηνικό ατύχημα» στον πυρηνικό σταθμό.

«Αυτό θα είναι ένα προηγούμενο το οποίο θα αλλάξει για πάντα τον ρου της Ιστορίας. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε να μην έχει κανένας στο μυαλό του να παραβιάσει την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ