Ζάμπια: «Κάτω τα χέρια» από τα κινητά - Απαγορεύτηκαν ακουστικά, «ψείρες», τηλέφωνο όταν διασχίζεις δρόμο 

Η Ζάμπια ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους πεζούς να χρησιμοποιούν ακουστικά, «ψείρες» ή να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο ενώ διασχίζουν το δρόμο

«Κάτω τα χέρια» από τα κινητά. Η Ζάμπια ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους πεζούς να χρησιμοποιούν ακουστικά, ακουστικά «ψείρες» ή να μιλάνε στο κινητό τηλέφωνο ενώ διασχίζουν το δρόμο

Το υπογεγραμμένο από τον υπουργό Μεταφορών διάταγμα, προειδοποιεί ότι οι παραβάτες του νόμου θα υπόκεινται σε πρόστιμο, δηλαδή 1.000 μονάδες ποινής που ισοδυναμούν με 300 Κουάτσα Ζάμπιας (το χαρτονόμισμα ισοδυναμεί με 15,71 δολάρια) μετά την καταδίκη τους.

«Για τους οδηγούς, η SI έχει καθοδηγήσει ότι υποχωρούν όταν οι πεζοί χρησιμοποιούν διάβαση πεζών που δεν ελέγχεται από τροχονόμο, τροχονόμο ή αστυνομικό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Οδικών Μεταφορών και Ασφάλειας (RTSA) Fred Mubanga σε δήλωση. Πέμπτη στην πρωτεύουσα Λουσάκα.

Στο νόμο της νοτιοαφρικανικής χώρας τονίζεται περαιτέρω ότι οι ποδηλάτες πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχουν το ένα χέρι στο τιμόνι ενώ κάνουν ποδήλατο.

Το τελευταίο νομοθετικό βήμα από τη Ζάπια είναι ένα από τα μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της αστυνομίας της Ζάμπιας, η χώρα κατέγραψε 9.070 τροχαία ατυχήματα σε εθνικό επίπεδο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 σε σύγκριση με 8.505 κατά την ίδια περίοδο το 2021, ή αύξηση 565.

Κατά την εξεταζόμενη περίοδο καταγράφηκαν 501 θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα στα οποία έχασαν τη ζωή τους 570 άνθρωποι, ενώ 877 καταγράφηκαν ως ατυχήματα με σοβαρούς τραυματισμούς στα οποία τραυματίστηκαν σοβαρά 1.501 άτομα.

Πηγή: skai.gr