ΚΑΙΡΟΣ

Υψηλότερο του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου για πρώτη φορά από το 1963

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Υψηλότερο από το ΑΕΠ της χώρας είναι πλέον το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 1963, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.

Συγκεκριμένα, στο τέλος Μαΐου το δημόσιο χρέος ανερχόταν σε 1,95 τρισεκατομμύρια λίρες, ποσό που αντιστοιχεί στο 100,9% του ΑΕΠ.

Σε σχέση με τον περσινό Μάιο το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά το 1/5 ή κατά 173,2 δισεκατομμύρια λίρες, που συνιστά τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ.

Κατά το πρώτο δίμηνο του νέου οικονομικού έτους, που στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει τον Απρίλιο, η κυβέρνηση δανείστηκε το πόσο των 103,7 δισεκατομμυρίων λιρών, το μεγαλύτερο αντίστοιχο ποσό από το 1993 που τηρούνται σχετικά στοιχεία.

Πρόκειται επίσης για ποσό κατά 87 δισεκατομμύρια λίρες μεγαλύτερο από το αντίστοιχο περσινό ποσό δανεισμού.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι τα στοιχεία επιβεβαιώνουν το σοβαρό αντίκτυπο που έχει ο κορωνοϊός στα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Τα έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης το Μάιο μειώθηκαν κατά 28,4% σε σχέση με τον περσινό Μάιο σε 40,7 δισεκατομμύρια λίρες.
 

Πηγή: skai.gr