«Ανακούφιση» εκφράζει η νεαρή Βρετανίδα που αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στη Λευκωσία για την υπόθεση βιασμού της

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ανακούφιση εκφράζει η νεαρή Βρετανίδα που αθωώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λευκωσίας μετά από την ανατροπή της πρωτόδικης καταδικαστικής απόφασης και της ποινής φυλάκισης με αναστολή για πρόκληση δημόσιας βλάβης μετά από ψευδή καταγγελία, αναφορικά με τον ομαδικό βιασμό της από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα στις 17 Ιουνίου 2019.

Η νεαρή είχε υπογράψει δήλωση ανάκλησης της αρχικής καταγγελίας, αλλά κατόπιν αστυνομικής πίεσης, όπως έχει καταγγείλει. Στη συνέχεια έτυχε δίκης ξεκάθαρα μεροληπτικής σε βάρος της, όπως είχαν υποστηρίξει εξ αρχής οι συνήγοροί της επικαλούμενη την επιθετική στάση του προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου.

Δήλωση που εξέδωσε η μητέρα της, την οποία παραθέτουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, αναφέρει: «Είναι με μεγάλη ανακούφιση που ακούμε ότι οι αρχές στην Κύπρο αναγνώρισαν τα σφάλματα στη νομική τους διαδικασία. Ενώ αυτή η ετυμηγορία δεν δικαιολογεί τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την αστυνομία ή από τον δικαστή ή τις αρχές, φέρνει μαζί της την ελπίδα ότι το μαρτύριο της κόρης μου θα επιφέρει τουλάχιστον θετικές αλλαγές στον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θύματα εγκλήματος».

Η δήλωση προσθέτει πως αν είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη, θα πρέπει οι αρμόδιοι να συγκεντρώσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συλλεχθεί στην Κύπρο και να τα διαχειριστούν όπως θα έπρεπε να είχε γίνει από την αρχή.

Η εφημερίδα Guardian τόνισε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε πως η νεαρή Βρετανίδα δεν έτυχε δίκαιης πρωτοβάθμιας δικαστικής αντιμετώπισης.

Η εφημερίδα παραθέτει δήλωση του Βρετανού νομικού Μάικλ Πόλακ από την οργάνωση Justice Abroad που συντόνισε τη διαδικασία της έφεσης κατά της καταδικαστικής απόφασης. «Είναι μια στιγμή-ορόσημο. Όχι μόνο για την πελάτισσά μας που πάντα υποστήριζε την αθωότητας της, ακόμα και όταν αυτό της προξενούσε την ταλαιπωρία του να μην μπορεί να επιστρέψει σπίτι της κατά τη μακρά διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών, αλλά και για άλλους ανά τον κόσμο σε παρόμοιες καταστάσεις», είπε ο κ. Πόλακ.

Ο ίδιος δικηγόρος δήλωσε στο Sky News πως η οικογένεια της 21 ετών σήμερα κοπέλας από το Ντάρμπι είναι πολύ χαρούμενη και πως πρόκειται για μία συγκινησιακά φορτισμένη στιγμή για αυτούς. «Για την οικογένεια είναι μία μεγάλη στιγμή και υποβλήθηκαν σε πολλά για να αποδείξουν την αθωότητας της», δήλωσε ο κ. Πόλακ.

Πρόσθεσε ότι θα ζητήσει άμεσα μία «σωστή έρευνα» για την καταγγελία βιασμού από διαφορετική αστυνομική διεύθυνση στην Κύπρο και ότι ελπίζει πως οι αρχές «θα κάνουν το σωστό».

Πάντως η Daily Mail επικαλείται κυπριακή αστυνομική πηγή που μοιάζει να αποκλείει την επανεξέταση της υπόθεσης, λέγοντας «όσον αφορά εμάς είναι μια υπόθεση που έχει κλείσει».

Δείτε όλες τις ειδήσεις