Αθωώθηκε η Βρετανίδα που κατηγορήθηκε ότι επινόησε την καταγγελία για ομαδικό βιασμό στην Κύπρο

Το ανώτατο δικαστήριο της Κύπρου ανέτρεψε την καταδικαστική απόφαση για τη Βρετανίδα που κατηγορήθηκε ότι επινόησε την καταγγελία για ομαδικό βιασμό σε παραθεριστικό θέρετρο στην Μεγαλόνησο.

Δύο χρόνια αφότου η τότε έφηβη καταδικάστηκε σε τετράμηνη ποινή με αναστολή το δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση, αναγνωρίζοντας ότι δεν είχε γίνει δίκαιη δίκη

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή», είπε ο Μάικλ Πόλακ της ομάδας νομικής βοήθειας «Δικαιοσύνη στο εξωτερικό», ο οποίος είχε συντονίσει την έφεση κατά της καταδίκης.

«Όχι μόνο για την πελάτισσά μας που πάντα υποστήριζε την αθωότητά της, ακόμη και όταν το έκανε αυτό της προκαλούσε τη δυσκολία να μην μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι κατά τη διάρκεια της μακράς δίκης, αλλά και για άλλους σε όλο τον κόσμο σε παρόμοιες θέσεις».

Η φοιτήτρια, που είναι τώρα 21 ετών, είχε ισχυριστεί ότι βιάστηκε ομαδικά από έως και 12 Ισραηλινούς σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Αγία Νάπα τον Ιούλιο του 2019. Είχε απειλήσει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εάν η απόπειρα να «καθαρίσει» το όνομά της - πριν το ανώτατο δικαστήριο της Κύπρου- είχε αποτύχει.

Η ετυμηγορία βασιζόταν σε μια γραπτή ομολογία στην οποία η έφηβη είχε αποσύρει την καταγγελία, αλλά η ομάδα υπεράσπισης της υποστήριξε ότι οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση υπό την πίεση απουσίας δικηγόρου ή μεταφραστή μετά από οκτώ ώρες αστυνομικής ανάκρισης.

Αν και δεν βρίσκεται στη Λευκωσία για την ετυμηγορία, η νεαρή γυναίκα, χαιρέτισε το αποτέλεσμα σε δήλωση που εξέδωσε η μητέρα της.

«Είναι μεγάλη ανακούφιση που ακούμε ότι οι αρχές στην Κύπρο έχουν αναγνωρίσει τα ελαττώματα στη νομική τους διαδικασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αν και αυτή η απόφαση δεν δικαιολογεί τον τρόπο με τον οποίο της φέρθηκαν η αστυνομία ή ο δικαστής ή οι αρμόδιοι, φέρνει μαζί της την ελπίδα ότι η ταλαιπωρία της κόρης μου θα φέρει τουλάχιστον θετικές αλλαγές στον τρόπο μεταχείρισης των θυμάτων εγκληματικών πράξεων ”

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Πηγή: Guardian