Ελεύθεροι μετά από 24 ώρες ομηρίας οι τουρίστες στο δάσος του Αμαζονίου στο Περού

Οι ιθαγενείς της κοινότητας Cuninico διαμαρτύρονται διότι η κυβέρνηση δεν τους αποζημίωσε μετά από διαρροή σε αγωγό πετρελαίου

Ελεύθερους, μετά από ομηρία 24 ωρών, αφέθηκαν οι τουρίστες στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στο Περού. Νωρίτερα, ομάδα ιθαγενών κατέλαβε πλοιάριο με τουλάχιστον 70 άτομα, ανάμεσά τους παιδιά και τουρίστες από δυτικές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ομάδα ιθαγενών κατέλαβε το πλοίο, στο οποίο ταξίδευαν 70 τουρίστες από Γαλλία, Ισπανία, ΗΠΑ και Ελβετία. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας των ιθαγενών, σκοπός τους είναι «να τραβήξουν την προσοχή της κυβέρνησης», αφού δεν έλαβαν αρκετή κρατική βοήθεια από μια πετρελαιοκηλίδα που έπληξε την περιοχή τους τον Σεπτέμβριο».

Η Angela Ramirez, η οποία είναι μία από τους ομήρους, είπε ότι στο πλοίο βρίσκονται ένα μωρό ενός μηνός, έγκυες γυναίκες, άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένοι. 

Ο Watson Trujillo, ο οποίος ηγείται της κοινότητας Cuninico στον Αμαζόνιο του Περού, είπε ότι τα «δραστικά μέτρα» πρέπει να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να στείλει μια αντιπροσωπεία για να εκτιμήσει τη ζημιά από τη διαρροή 2.500 τόνων αργού πετρελαίου στον ποταμό Cuninico. Οι κρατούμενοι θα περνούσαν τη νύχτα μέσα στο σκάφος, πρόσθεσε.

Ο Τρουχίγιο είπε ότι θα επιστρέψει στο σκάφος την Παρασκευή για να αξιολογήσει την κατάσταση και να σκεφτεί αν θα απελευθερώσει τους τουρίστες.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 90 ημέρες στην πληγείσα περιοχή, η οποία φιλοξενεί τις κοινότητες Cuninico και Urarinas και όπου ζουν περίπου 2.500 αυτόχθονες πληθυσμοί. Ο αγωγός Norperuano μήκους 800 χιλιομέτρων, που ανήκει στην κρατική Petroperu, κατασκευάστηκε πριν από τέσσερις δεκαετίες για τη μεταφορά αργού πετρελαίου από την περιοχή του Αμαζονίου στα λιμάνια της Piura, στην ακτή.

Σύμφωνα με την Petroperu, η διαρροή ήταν αποτέλεσμα σκόπιμης ενέργειας, με τομή 21 εκατοστών στον αγωγό.

Πηγή: skai.gr