Ρωσία: Η υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας (SVR) λέει πως η Ουκρανία αποθηκεύει σε πυρηνικούς σταθμούς οπλισμό από τη Δύση

"Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αποθηκεύουν όπλα και πυρομαχικά που παρείχε η Δύση στην περιοχή πυρηνικών σταθμών", υποστηρίζει η SVR

Η ρωσική υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (SVR) κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι αποθηκεύει όπλα που της παρείχε η Δύση σε πυρηνικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα.

Δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία και το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς αυτούς.

Η SVR ανέφερε σε ανακοίνωση πως εκτοξευτήρες ρουκετών HIMARS που παρείχαν οι ΗΠΑ, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και πυρομαχικά πυροβολικού παραδόθηκαν στον πυρηνικό σταθμό της Ρίβνε στη βορειοδυτική Ουκρανία.

"Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αποθηκεύουν όπλα και πυρομαχικά που παρείχε η Δύση στην περιοχή πυρηνικών σταθμών", ανέφερε και πρόσθεσε πως ένα φορτίο όπλων παραδόθηκε στον πυρηνικό σταθμό της Ρίβνε την τελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες αυτές, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε πως καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο διάλογος με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την επιτήρηση των πυρηνικών, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ - IAEA).

Ωστόσο ο Πεσκόφ είπε πως δεν υπάρχουν προσώρας σχέδια για μια συνάντηση ανάμεσα στον επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι και τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούριν.

Οι πυρηνικοί σταθμοί της Ουκρανίας βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής από την έναρξη του πολέμου. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που δεν χρησιμοποιείται πια, λιγότερο από 48 ώρες μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων και κατέλαβαν επίσης τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια --τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη-- στις αρχές του πολέμου.

Τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα κατηγορούν την άλλη πλευρά ότι βομβαρδίζει τη Ζαπορίζια και η Ουκρανία υποστηρίζει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις ως ντε φάκτο χώρο αποθήκευσης όπλων.

Ο ΔΟΑΕ έχει εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για τις επιθέσεις κοντά στον σταθμό, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ