Υπερψήφιση της εμπορικής συμφωνίας του Brexit από τους Βρετανούς βουλευτές

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Με 521 ψήφους υπέρ και 73 κατά οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν κατά τη λεγόμενη δεύτερη ανάγνωση το νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο τη συμφωνία μεταξύ Ην. Βασιλείου και ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση.

Το νομοσχέδιο θα αναπεμφθεί πλέον στη Βουλή των Λόρδων για μια πολύωρη συζήτηση και αναμένεται να λάβει τη βασιλική συγκατάθεση και να γίνει νόμος του κράτους αργά τη νύχτα.

Η εμπορική συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ από τις 11 τη νύχτα της Πέμπτης ώρα Λονδίνου και θα διαδεχθεί την ενδεκάμηνη μεταβατική περίοδο του Brexit.

Η συμφωνία αριθμεί 1.246 σελίδες μαζί με τα παραρτήματα, τις οποίες οι βουλευτές είχαν μόλις λίγες ημέρες να μελετήσουν μετά από τις υπογραφές που έπεσαν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στο BBC είπε: «Μας είπαν ότι δε θα μπορούσαμε να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, ότι δηλαδή δε θα μπορούσαμε να κάνουμε εμπόριο και να συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους γείτονές μας με τους στενότερους όρους φιλίας και καλής θέλησης, διατηρώντας τον κυριαρχικό έλεγχο των νόμων μας και του εθνικού μας πεπρωμένου».

Ο κ. Τζόνσον πρόσθεσε ότι η συμφωνία επιτρέπει «μια νέα σχέση μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ ως ισότιμων κυρίαρχων».