Υγιής δηλώνει από την καραντίνα ο Τζόνσον - Μιλά για εμβόλιο ίσως και πριν τα Χριστούγεννα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Απολύτως υγιής δήλωσε με βίντεο που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έχει τεθεί σε απομόνωση στην Ντάουνινγκ Στριτ από χθες μετά από επαφή που είχε με φορέα του κορωνοϊού.

«Δεν έχει σημασία που όλοι κάναμε κοινωνικές αποστάσεις, δεν έχει σημασία που είμαι υγιής σαν βράχος ("σαν σκύλος χασάπη"), αισθάνομαι υπέροχα, τόσοι πολλοί άνθρωποι είναι το ίδιο στις ίδιες συνθήκες.

»Δεν έχει σημασία που είχα την ασθένεια και σκάω από αντισώματα. Πρέπει να διακόψουμε τη μετάδοση της ασθένειας και ένας από τους τρόπους που πρέπει να το κάνουμε αυτό τώρα είναι με αυτοαπομόνωση για 14 ημέρες όταν έρθει σε επικοινωνία μαζί σου το πρόγραμμα ελέγχων και ιχνηλάτησης του NHS», είπε ο κ. Τζόνσον, ο οποίος θα συνεχίσει να εργάζεται από το γραφείο του με τηλεδιασκέψεις.

Ο ίδιος πρόσθετε ότι είναι γεμάτος αισιοδοξία και πίστη, καθώς πέρα από την «τεχνική» της καραντίνας πλέον «έχουμε επίσης στη διάθεσή μας δύο γιγάντια γάντια του μποξ για να βαρέσουμε τον εχθρό μας και να τον υποτάξουμε».

Όπως εξήγησε ο κ. Τζόνσον, αυτά τα γάντια είναι τα γρήγορα διαγνωστικά τεστ πλευρικής ροής, με δεκάδες εκατομμύρια να είναι ήδη διαθέσιμα, καθώς και η προοπτική ενός εμβολίου.

Όπως σημείωσε, μάλιστα, ελπίζει η διάθεση του εμβολίου σε αυτούς που πραγματικά το χρειάζονται να αρχίσει «ίσως ακόμα και πριν από τα Χριστούγεννα».

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε το πρωί της Πέμπτης συνάντηση με Συντηρητικούς βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Λι Άντερσον από την περιοχή του Νότιγχαμ, ο οποίος αργότερα διαγνώστηκε θετικός στο κορωνοϊό.

Πλέον ο Βρετανός ηγέτης πρέπει να μείνει σε απομόνωση για 14 ημέρες από την ημέρα επαφής με τον φορέα, δηλαδή έως τις 26 Νοεμβρίου.

Ο κ. Άντερσον είχε αναρτήσει την Πέμπτη φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό Τζόνσον να στέκεται χωρίς μάσκα δίπλα του, ελαφρώς απομακρυσμένος αλλά όχι δύο μέτρα μακριά όπως απαιτούν οι κανόνες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επέμεινε ότι η συνάντηση έγινε με βάση τους κανονικούς προστασίας από την COVID-19.