Κλείσιμο

Χερσώνα: Για «σόου προπαγάνδας» κατηγορεί τη Ρωσία Ουκρανός αξιωματούχος - «Η ουκρανική πλευρά θα επιτεθεί» επιμένει η Μόσχα

Πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει τις δύο τελευταίες ημέρες και εκτιμάται ότι 10.000 άνθρωποι ημερησίως θα μετακινηθούν τις επόμενες έξι ημέρες.

Σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας είπε σήμερα απευθυνόμενος στη Ρωσία ότι η «πραγματικότητα μπορεί να πονάει», μετά τις δηλώσεις διορισμένου από τη Μόσχα αξιωματούχου που είπε ότι ο ουκρανικός στρατός αναμένεται να προσπαθήσει να ανακαταλάβει την κατεχόμενη πόλη της Χερσώνας και κάλεσε τους κατοίκους να την εγκαταλείψουν.

Η Χερσώνα είναι το πολυπληθέστερο κέντρο που έχει καταλάβει η Μόσχα κατά την εισβολή της στην Ουκρανία και βρίσκεται σε εδάφη, τα οποία τώρα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επίσημα ενσωμάτωσε στη Ρωσία, μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται από την Ουκρανία και τη Δύση.

«Έχει περάσει λιγότερο από ένας μήνας μετά την πομπώδη ανακοίνωση για την προσάρτηση της Χερσώνας και τη συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ η αυτοανακηρυχθείσα 'διοίκηση της πόλης'... εκκενώνει με επίσημο τρόπο εν αναμονή της ουκρανικής δικαιοσύνης. Η πραγματικότητα μπορεί να πονάει εάν ζεις σε ένα φανταστικό κόσμο», ανέφερε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ σε ανάρτηση στο Twitter.

«Σόου προπαγάνδας» από τη Ρωσία

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι οργανώνει «σόου προπαγάνδας» στην κατεχόμενη Χερσώνα. Ο Αντρίι Γερμάκ, ο επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι προσπαθεί να τρομάξει τους κατοίκους της Χερσώνας με ψευδείς, όπως τις χαρακτήρισε, ενημερώσεις για ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην πόλη της νότιας Ουκρανίας. «Οι Ρώσοι προσπαθούν να τρομάξουν τους ανθρώπους της Χερσώνας με ψευδείς ενημερώσεις για τον βομβαρδισμό της πόλης από τον στρατό μας και επίσης να οργανώσουν ένα σόου προπαγάνδας με την εκκένωση», έγραψε ο ίδιος σε ανάρτηση στο Telegram. «Η προπαγάνδα δεν θα λειτουργήσει».

Διορισμένοι από τη Ρωσία αξιωματούχοι στην κατεχόμενη ουκρανική πόλη της Χερσώνας δήλωσαν σήμερα ότι ετοιμάζονται να την υπερασπιστούν απέναντι σε επικείμενη ουκρανική επίθεση και κάλεσαν τους αμάχους να την εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν.

Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της περιοχής Βλαντίμιρ Σάλντο δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη: «Κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τη Χερσώνα, αλλά δεν είναι επιθυμητό για τους κατοίκους να βρίσκονται σε μία πόλη όπου πρόκειται να διεξαχθούν στρατιωτικές ενέργειες».

«Αναμένουμε επίθεση και η ουκρανική πλευρά δεν το κρύβει», δήλωσε ο Σάλντο.

Ο αναπληρωτής του, ο Κίριλ Στρεμούσοφ, δήλωσε ότι σύντομα επίκειται ουκρανική επίθεση. «Σας ζήτω να πάρετε στα σοβαρά τα λόγια μου και να θεωρήσετε ότι σημαίνουν: την ταχύτερη δυνατή εκκένωση», ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Telegram αργά χθες.

Η Χερσώνα είναι μία από τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που ελέγχει εν μέρει η Ρωσία και των οποίων την προσάρτηση κήρυξε τον περασμένο μήνα, θέτοντάς τις κάτω από την πυρηνική της ομπρέλα.

Εάν την ανακαταλάβει η Ουκρανία, αυτό θα ήταν μια τεράστια νέα ήττα για τον στρατό του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και θα έθετε σε δοκιμασία την εκπεφρασμένη δέσμευσή του να υπερασπιστεί αυτό που χαρακτηρίζει ρωσικά εδάφη με όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων.

Ο Σάλντο δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση: «Αυτή τη στιγμή έχουμε αρκετές δυνατότητες να απωθήσουμε επιθέσεις και να αντεπιτεθούμε, εάν το απαιτήσουν οι καταστάσεις. Η πόλη θα κρατήσει, χρειάζεται απλά να προστατεύσουμε τους ειρηνικούς κατοίκους. Οι στρατιώτες γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν, θα αντισταθούν μέχρι θανάτου».

Ξεκίνησε η μετακίνηση του πληθυσμού

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω από 5.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει τις δύο τελευταίες ημέρες και εκτιμάται ότι 10.000 άνθρωποι ημερησίως θα μετακινηθούν τις επόμενες έξι ημέρες.

Ο Σάλντο ανακοίνωσε επίσης ότι η είσοδος στην περιοχή της Χερσώνας που είναι υπό ρωσικό έλεγχο θα απαγορευθεί στους αμάχους για «επτά ημέρες».

Νωρίτερα, οι αρχές κατοχής είχαν ανακοινώσει την έναρξη της εκκένωσης της αμάχων προς την απέναντι όχθη του Δνείπερου. Ρωσικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα εικόνες στις οποίες φαίνονται άμαχοι να μπαίνουν σε πλοία για να διασχίσουν τον ποταμό. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ria-Novosti, οι συνδρομητές των τοπικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας έλαβαν μηνύματα που τους καλούν να εγκαταλείψουν την περιοχή πριν από τους «βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού».

Χθες βράδυ, ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία προχώρησε σε μια σπάνια αναγνώριση των πιέσεων που εκείνες υφίστανται από τις ουκρανικές επιθέσεις, που έχουν ως στόχο την ανακατάληψη νότιων και ανατολικών περιοχών, τις οποίες η Μόσχα δηλώνει ότι προσάρτησε πριν από μερικές μόλις εβδομάδες. Αναφερόμενος στη Χερσώνα, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν δήλωσε: «Η κατάσταση σε αυτή την περιοχή είναι δύσκολη. Ο εχθρός πλήττει σκοπίμως υποδομές και κατοικίες».

ΤΦ

Πηγή: skai.gr