Η Ευρώπη μπορεί να προμηθεύεται ρωσικό αέριο από την Τουρκία, λέει ο Ερντογάν και αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον αμυντικό προϋπολογισμό της Τουρκίας λέγοντας ότι αυξάνεται κατά 100 δισ. λίρες λόγω των απειλών που δέχεται η χώρα του.

Η Τουρκία θα γίνει κόμβος και στο φυσικό αέριο, μπορεί να προμηθεύει την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ προχωρώντας σε ανακοινώσεις μετά την συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την περασμένη εβδομάδα. 

Μιλώντας προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, του AKP, στο τουρκικό κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε: «H Eυρώπη ψάχνει με αγωνία για το πού θα βρει αέριο. Με τη βοήθεια του Θεού, η Τουρκία δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Με τις τελευταίες εξελίξεις η Τουρκία θα γίνει κόμβος και στο φυσικό  αέριο. Στην τελευταία μας συνάντηση με τον κ. Πούτιν είχαμε τις ίδιες απόψεις, έτσι θα δημιουργήσουμε έναν κόμβο από το αέριο που έρχεται από την Ρωσία. Και όπως είπε και ο ίδιος 'η Ευρώπη μπορεί να προμηθευτεί αέριο απο την Τουρκία'».

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην κωνσταντινούποηλ, Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στον αμυντικό προϋπολογισμό της Τουρκίας λέγοντας ότι αυξάνεται κατά 100 δισ. λίρες λόγω απειλών.

«Λόγω των αυξανόμενων απειλών στον κόσμο, αλλά και στην περιοχή μας αυξάνουμε τον αμυντικό προϋπολογισμό μας για το 2023 σε αρκετά υψηλό επίπεδο, στις 469 δισ. λίρες (26 δισ. ευρώ)».

Ακάρ: Δεν σας βοηθά ο στρατιωτικός εξοπλισμός

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε νέες απειλές λέγοντας: «Θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους ότι ο εξοπλιστικός ενθουσιασμός της Ελλάδας ή της ελληνοκυρπιακής διοίκησης  (σ.σ. Kυπριακή Δημοκρατία) και οι προσπάθειες εξοπλισμού δεν θα βοηθήσουν σε τίποτα εκτός από το να αυξήσει την ένταση οδηγώντας την κατάσταση σε αδιέξοδο».

Και συνέχισε: «Για να υπάρχει ένας αποτελεσματικός και αποτρεπτικός στρατός, πρέπει να υπάρχει και αμυντική βιομηχανία, αυτό δεν είναι επιλογή είναι υποχρέωση. Δεν είναι πολυτέλεια είναι υποχρεωτικό. Με τις εργασίες που κάνουμε φίλοι μου, με τη βοήθεια του Θεού, το ποσοστό εθνικής εγχώριας παράγωγης έχει φτάσει στο επίπεδο του 80%.

» Φτάσαμε σε επίπεδο που κάνουμε εξαγωγές. Τα ελαφρά πυροβόλα όπλα και αυτόματα όπλα τα οποία είδατε και λίγο πριν (στην άσκηση), οβιδοβόλα, όλμους, μη επανδρωμένα, οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η κατασκευάζουμε το MİLGEM (εθνικό πλοίο) τα πλοία μας, τα υποβρύχια μας. Επίσης συνεχίζονται οι εργασίες μας για τη κατασκευή δικού μας μαχητικού αεροσκάφους και αρμάτων μάχης  μετα από αυτά θα κατασκευάσουμε και το εθνικό  αεροσκάφος  και τα τεθωρακισμένα. Σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και συνεχίζουμε να δουλεύουμε εντατικά».

Πηγή: skai.gr