Χαστούκι από ΗΠΑ στην Τουρκία: Την προειδοποιούν με νέες κυρώσεις, αν αγοράσει επιπλέον συστήματα από τη Ρωσία

Οι ΗΠΑ απειλούν την Τουρκία με νέες κυρώσεις, όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Σκληρή απάντηση έδωσαν οι ΗΠΑ στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ για τους S-400, απειλώντας ταυτόχρονα με νέες κυρώσεις, <όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Η τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήρθε στον απόηχο της δήλωσης του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, που υποστήριξε ότι η Άγκυρα θα χρησιμοποιήσει το ρωσικό σύστημα S-400. Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε νέα συναλλαγή με τη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ενέχει τον κίνδυνο της επιβολής πρόσθετων κυρώσεων CAATSA .

 Όπως σημείωσε, «η θέση μας για το σύστημα S-400 δεν έχει αλλάξει: οι ρωσικοί S-400 είναι ασύμβατοι με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ, απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ και δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Η τοποθέτηση καταλήγει ως εξής: «Προτρέπουμε την Τουρκία, και όλους τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ, να αποφύγουν μελλοντικές αγορές ρωσικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων S-400, που προσφέρουν στη Ρωσία έσοδα, πρόσβαση και επιρροή. Οποιεσδήποτε τέτοιες συναλλαγές θα μπορούσαν να υπόκεινται σε κυρώσεις CAATSA ξεχωριστά και επιπλέον αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί».

Τούρκοι αναλυτές: «Οι S-400 στην Τουρκία θα είναι 'τυφλοί'»

Ο δημοσιογράφος Γκιουρκάν Ζενγκίν ανέφερε: «Φαίνεται πως λόγω των S-400 θα προκληθεί φθορά στον στόλο της Τουρκικής Αεροπορίας κι αφού δεν θα μπορούμε να τον ανανεώσουμε, οι S-400 θα είναι ο μηχανισμός και το σύστημα που θα καλύπτει το κενό στην ασφάλεια μας.

Ας το χρησιμοποιήσουμε πλήρως με όλα τα συστήματα διότι είναι το μόνο πραγματικό αντιαεροπορικό σύστημα που διαθέτει η Τουρκία, εκτός απο τα μαχητικά είναι το πιο εξελιγμένο σύστημα στον κόσμο. Ας το πάρουμε, ας το εγκαταστήσουμε παντού.»

Ο διευθυντής του κέντρου πολιτικών ερευνών Edam Σινάν Ουλγκέν δήλωσε: «Μα τους S-400 φυσικά και θα τους συγκρίνω με τους Patriot. Διότι οι S-400 θα λειτουργούν τυφλά στην Τουρκία. Θα είναι 'τυφλοί'».

«Δεν θα βλέπει όλο το σύστημα αεράμυνας;» ρώτησε ο δημοσιογράφος Φατίχ Αλταϊλι.

«Ακριβως Διότι θα λειτουργούν μόνο με τα δικά τους ραντάρ και δεν θα βλεπουν τους στόχους απο τα ραντάρ μας» απάντησε ο Σινάν Ουλγκέν.

Ερντογάν: Ενοχλείται η Δύση

Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του χθες ο κ. Ερντογάν ανέφερε: «Aυτοί αισθάνονται άβολα με την ενίσχυση της περιφερειακής ηγεσίας της Τουρκίας. Αυτοί αισθάνονται άβολα από την χιλιόχρονη παρουσία του έθνους μας στην Ανατολία. Επιπλέον, δεν βλέπουν ακόμα καν την ανάγκη να κρύψουν όλες αυτές τις ενοχλήσεις, το λένε ανοιχτά».

Και συνέχισε: «Εμείς το ζήσαμε αυτό, όταν απέτρεψαν την πλήρη ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς το ζήσαμε αυτό στην κρίση των F-35 ανάμεσα σε εμάς και τις ΗΠΑ. Εμείς το ζήσαμε αυτό στην αποκαθήλωση και απομάκρυνση των συστημάτων αεράμυνας της χώρας μας, ενώ οι πύραυλοι έπεφταν βροχή στα σύνορά μας. Εμείς το ζήσαμε αυτό από το Κυπριακό μέχρι τις ενεργειακές συμφωνίες, σε κάθε συζήτηση στη Μεσόγειο».

Η τουρκική αντιπολίτευση «θυμίζει» στον Ερντογάν όσα είχε πει για τον Σίσι. Μάλιστα ετοίμασαν και βίντεο με τις δηλώσεις του Ερντογάν εναντίον του προέδρου της Αιγύπτου.
 

Η Μεράλ Ακσενέρ, πρόεδρος του Καλού Κόμματος, δήλωσε: «Αφού θα έφτανες στο σημείο αυτό, γιατί προκάλεσες τόσες απώλειες στην Τουρκία, Kύριε Ερντογάν. Ποιος θα λογοδοτήσει για τις απώλειες της χώρας μας σε διπλωματικό, στρατιωτικό και οικονομικό πεδίο; Θα πρέπει να βγεις να πεις 'ζητώ συγγνώμη, αν δεν είχα κάνει αυτό το λάθος, στην Ανατολική Μεσόγειο αντί η Ελλάδα με την Αίγυπτο να υπογράφουν συμφωνίες, θα μπορούσαμε να είχαμε συμφωνήσει  εμείς».

Πηγή: skai.gr