Βρετανός Υπ. Υγείας: Σε δύο εβδομάδες γνωστός ο αντίκτυπος της παραλλαγής Όμικρον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αποτροπή διασποράς της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού θα επανεξεταστούν σε τρεις εβδομάδες διότι μία εβδομάδα νωρίτερα αναμένεται να έχει γίνει κατανοητή η επίδραση της νέας παραλλαγής στην πορεία της πανδημίας.

«Θα μπορούσε να πάρει λίγο περισσότερο από τρεις εβδομάδες ή θα μπορούσε να είναι λίγο συντομότερα από τις τρεις εβδομάδες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι για την ακρίβεια ίσως εντός δύο εβδομάδων θα μπορούμε να ξέρουμε πολύ περισσότερα για αυτή την παραλλαγή», δήλωσε ο κ. Τζάβιντ.

Πρόσθεσε ότι οι Βρετανοί επιστήμονες έχουν δείγματα της παραλλαγής τα οποία εξετάζουν στα προηγμένα εργαστήρια του στρατού στο από Πόρτον Ντάουν.

«Οι επιστήμονες μας και οι καλύτεροι επιστήμονες στον κόσμο εργάζονται επ' αυτού, εργαζόμαστε μαζί με τους συναδέλφους μας από το G7, επομένως εργαζόμαστε διεθνώς, εργαζόμαστε με ταχύτητα εδώ και νομίζω ότι σε περίπου δύο εβδομάδες θα ξέρουμε πολλά περισσότερα για αυτή την παραλλαγή», συμπλήρωσε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας, σημειώνοντας ότι σκοπός των αναλύσεων είναι να διαπιστωθεί αν η Όμικρον είναι «πιο επικίνδυνη» από την παραλλαγή Δέλτα.

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι οι πολίτες δε χρειάζεται να αλλάξουν τα σχέδιά τους για τα Χριστούγεννα, αντικρούοντας την προτροπή της επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας ΗΒ Δρ Τζένι Χάρις για περιορισμό των κοινωνικών συναναστροφών ενόψει εορτών.

Στο ερώτημα αν πρέπει να ακυρωθούν χριστουγεννιάτικα πάρτι και συνευρέσεις, απάντησε: «Νομίζω ότι ο κόσμος θα έπρεπε να συνεχίσει να συμπεριφέρεται όπως σχεδίαζε να συμπεριφερθεί τα Χριστούγεννα. Δε νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να αλλάξουν αυτά τα σχέδια». Συμπλήρωσε, πάντως, ότι πριν ο ίδιος πάει σε ένα χριστουγεννιάτικο πάρτι θα έκανε ένα rapid test για πρόσθετη ασφάλεια, ακόμα και αν δεν υπαγορεύεται από τις κυβερνητικές οδηγίες. Όπως είπε, όμως, το τεστ θα το έκανε ακόμα και αν δεν είχε εμφανιστεί η παραλλαγή Όμικρον.

Αναφερόμενος στην εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον για εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση όλου του ενήλικου πληθυσμού έως το τέλος Ιανουαρίου με δημιουργία πολλών περισσότερων εμβολιαστικών κέντρων, ενεργοποίηση στρατιωτών, εθελοντών και γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο κ. Τζάβιντ παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μία «τεράστια απαίτηση» από το σύστημα υγείας NHS, καθώς θα απαιτούνται μισό εκατομμύριο εμβολιασμοί την ημέρα.

Δήλωσε παρόλα αυτά βέβαιος ότι όλοι οι ενήλικες θα έχουν ραντεβού για την τρίτη δόση πριν από το τέλος Ιανουαρίου.

Πηγή: skai.gr