Βρετανός Υπ. Άμυνας: Ισχυρή ανησυχία ότι ακόμα σχεδιάζεται ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας είπε ότι υπάρχει «ισχυρός λόγος ανησυχίας» ότι η Ρωσία παραμένει αποφασισμένη να εισβάλει στην Ουκρανία.

Σε ενημέρωση της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων για την κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, ο κ. Γουάλας προειδοποίησε: «Είμαστε στα πρόθυρα μιας εισβολής σε μία δημοκρατική χώρα στην Ευρώπη - αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους».

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τις τελευταίες 48 ώρες, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου, έχουμε δει μια συνεχή αύξηση στους αριθμούς των στρατευμάτων και μια αλλαγή θέσης τους, όπως από θέσεις αναμονής και θέσεις δυνητικής επίθεσης».

Ο κ. Γουάλας προειδοποίησε επίσης για μία ανθρωπιστική κρίση, για αστάθεια και δεινά σε περίπτωση πολέμου στην Ουκρανία που θα αφορούν όχι μόνο τους Ουκρανούς αλλά και τον ρωσικό λαό.

Τόνισε ότι πέρα από τη συνεχιζόμενη συγκέντρωση δυνάμεων από τη Ρωσία στα ουκρανικά σύνορα, έχει υπάρξει πλέον «μεγάλη διασπορά παραπλανητικών επιχειρήσεων, τεχνάσματα προπαγάνδας και πλασματικές κατηγορίες που μεταδίδονται από ρωσικά ΜΜΕ».

Είπε πως ελπίζει ο Προέδρος Πούτιν να έχει διδαχθεί από το μάθημα της Κριμαία, αλλά σχολίασε πως «για την ώρα δε φαίνονται καλά τα πράγματα».

Αποκάλυψε δε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα ο Ρώσος ομόλογός του τού είπε «κατάμουτρα» ότι «οι επαπειλούμενες κυρώσεις δε θα ενοχλήσουν τους Ρώσους».

Εν τω μεταξύ, τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούνται δυτικούς αξιωματούχους ασφαλείας που εκτιμούν πως οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία είναι πλέον έτοιμες για εισβολή.

Σύμφωνα δε με διπλωματικό συντάκτη του Sky News, οι δυτικοί αξιωματούχοι θεωρούν πως Ρώσοι αξιωματούχοι ασφαλείας και στρατιωτικά στελέχη έχουν «σοβαρές αμφιβολίες» για τη σύνεση μιας απόφασης εισβολής.

Μιλώντας εξάλλου στο Sky News ο πρώην Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο προειδοποίησε ότι μια εισβολή θα οδηγήσει σε πλήρη πόλεμο και πως «κανένας δεν ξέρει πού θα σταματήσει ο Πούτιν», εγείροντας το ενδεχόμενο απόπειρας εισβολής και σε άλλες χώρες, όπως τα κράτη της Βαλτικής, την Τσεχία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.