Βρετανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας: Παγκόσμιος κίνδυνος διολίσθησης σε ανεξέλεγκτη σύρραξη

Ο σερ Στίβεν Λόβγκροουβ είπε πως οι μηχανισμοί αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκαν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Δύσης και Σοβιετικής Ένωσης πλέον δεν επαρκούν για να αποτρέψουν συγκρούσεις.

του Θανάση Γκαβού

Ο κόσμος εισέρχεται σε μία «επικίνδυνη νέα εποχή διασποράς» χημικών και βιολογικών όπλων, πυρηνικών κεφαλών, κατευθυνόμενων ενεργειακών όπλων, drone, συστημάτων στο διάστημα, στοχευμένων σε συγκεκριμένα άτομα γενετικών όπλων και όπλων στον κυβερνοχώρο, κάτι που εγείρει το φάσμα «διολίσθησης σε ανεξέλεγκτη σύρραξη», προειδοποίησε ο επικεφαλής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Στίβεν Λόβγκροουβ.

Για να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να επιβληθούν έλεγχοι στη διασπορά αυτών των όπλων που είναι όλο και πιο εύκολο να αποκτηθούν και όχι μόνο από κυβερνήσεις και εθνικούς στρατούς.

Θα πρέπει παράλληλα να υιοθετηθούν νέες μέθοδοι αποτροπής σύρραξης, είπε ο Βρετανός αξιωματούχος σε ομιλία του στις ΗΠΑ, σε μια σπάνια και εξαιρετικά ειλικρινή δημόσια τοποθέτησή του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον.

Ο σερ Στίβεν Λόβγκροουβ είπε πως οι μηχανισμοί αποκλιμάκωσης που δημιουργήθηκαν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ Δύσης και Σοβιετικής Ένωσης πλέον δεν επαρκούν για να αποτρέψουν συγκρούσεις.

Όπως πρόσθεσε ενδεικτικά, η Βρετανία έχει «σαφείς ανησυχίες» ότι το Πεκίνο επεκτείνει και εκσυγχρονίζει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, ενώ διατηρεί τη στάση «περιφρόνησης» την συμφωνιών περί ελέγχου διασποράς όπλων. Ο συνδυασμός αυτός δημιουργεί μία «τρομακτική» προοπτική και αυξάνει την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου Δύσης-Κίνας «από λάθος υπολογισμό».

Κάνοντας περαιτέρω ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Κίνας και στην εισβολή στην Ουκρανία από τη Ρωσία, ο κ. Λόβγκροουβ σχολίασε: «Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς - η στρατηγική σταθερότητα κινδυνεύει».

Όπως συμπλήρωσε, «πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη νέα τάξη ασφαλείας» με «επείγουσα» εξέταση δύο βασικών στοιχείων που συνέβαλαν στην τήρηση της ειρήνης μετά από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πρώτο στοιχείο ήταν η ικανότητα των δυτικών συμμάχων να αποτρέπουν εχθρικές επιθέσεις και το δεύτερο στοιχείο ήταν το δίκτυο διεθνών συμφωνιών για τον έλεγχο της διασποράς πυρηνικών, βιολογικών και χημικών όπλων.
 

Πηγή: skai.gr