Βρετανοί βουλευτές: «Κρίσιμο λάθος» η μη επιβολή καραντίνας για διεθνείς αφίξεις στα μέσα Μαρτίου

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Για «κρίσιμα λάθη» ως προς τη διαχείριση των διεθνών αφίξεων στη Βρετανία στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού κατηγορεί την κυβέρνηση Τζόνσον κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων εκτιμά σε έκθεσή της ότι έως και 10.000 επισκέπτες στη χώρα κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας θα μπορούσαν να ήταν φορείς του ιού, διασπείροντάς τον επί βρετανικού εδάφους.

«Η αποτυχία εντοπισμού των εισαγόμενων λοιμώξεων άφησε τη χώρα με μια πολύ χειρότερη εμπειρία της νόσου», αναφέρει το πόρισμα της επιτροπής.

Η επικεφαλής της επιτροπής, βουλευτής των Εργατικών Υβέτ Κούπερ, χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» τη μη επιβολή καραντίνας για διεθνείς αφίξεις στα μέσα Μαρτίου.

Πρόσθεσε ότι είναι «παντελώς ανεξήγητη» η απόφαση της κυβέρνησης να αρθεί στις 13 Μαρτίου η οδηγία περί αυτοαπομόνωσης για εισερχόμενους στη χώρα ταξιδιώτες, δέκα ημέρες πριν από το γενικό lockdown που επέβαλε ο Πρωθυπουργός Τζόνσον.

Κυβερνητικοί παράγοντες απάντησαν λέγοντας ότι σε όλα τα στάδια της πανδημίας οι αποφάσεις λαμβάνονταν με γνώμονα τις επιστημονικές συστάσεις.

Τελικά το μέτρο της καραντίνας εφαρμόστηκε, προσωρινά, στις 8 Ιουνίου, αφού είχε παρέλθει η κορύφωση της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 

Πηγή: skai.gr