Η ρωσική εισβολή δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο, λέει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας αμφισβητεί με στοιχεία που ανήρτησε στο Twitter τον ρωσικό ισχυρισμό ότι η εισβολή στην Ουκρανία εξελίσσεται βάσει σχεδίου.

Όπως αναφέρει, το ρωσικό σχέδιο για την ακρίβεια αποτυγχάνει. Ενδεικτικά σημειώνεται πως έξι Ρώσοι στρατηγοί έχουν σκοτωθεί στο πεδίο της μάχης, Ρώσοι στρατιώτες εξεγείρονται και επιτίθενται στους διοικητές τους, ενώ 2.151 ρωσικά οχήματα, κομμάτια εξοπλισμού του πυροβολικού και αεροσκάφη έχουν χτυπηθεί, εγκαταλειφθεί, καταστραφεί ή καταληφθεί από τους Ουκρανούς - αριθμός τριπλάσιος από τις αντίστοιχες απώλειες των αμυνόμενων.

Το βρετανικό υπουργείο επισημαίνει παράλληλα ότι οι ρωσικές δυνάμεις υποχρεώθηκαν λόγω των βαρέων απωλειών να επιστρέψουν στη Λευκορωσία και στη Ρωσία ώστε να αναδιοργανωθούν και να αναπληρώσουν εφόδια.

Επίσης, υπενθυμίζεται έχει υπάρξει τουλάχιστον ένα περιστατικό μη εσκεμμένης κατάρριψης ρωσικού αεροσκάφους από Ρώσους στρατιώτες.

«Αυτό είναι πραγματικά το σχέδιο;» καταλήγει το βίντεο της ανάρτησης του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.

Στη νεότερη ενημέρωση για τις εξελίξεις στο μέτωπο, εξάλλου, το Λονδίνο επισημαίνει το διορισμό του στρατηγού Αλεξάντερ Ντβορνίκοφ στη θέση του διοικητή των ρωσικών δυνάμεων στον ουκρανικό πόλεμο, κάνοντας λόγο για απόπειρα «συγκέντρωσης της διοίκησης και του ελέγχου». Όπως σημειώνει το ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Άμυνας, «η ανικανότητα να υπάρξει συνοχή και συντονισμός της στρατιωτικής δράσης έχει δυσχεράνει μέχρι στιγμής την εισβολή της Ρωσίας».

Αναφορικά με τον στρατηγό Ντβορνίκοφ, αναφέρεται πως έχει εμπειρία διοίκησης από τη Συρία και ότι από το 2016 ήταν ο διοικητής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας στα σύνορα με το Ντονμπάς.

Η βρετανική ενημέρωση προσθέτει ότι τα μηνύματα από τη Ρωσία εσχάτως δίνουν έμφαση στην προώθηση των επιθέσεων στο Ντονμπάς, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται πλέον στην ανατολική Ουκρανία.

«Η επιλογή του Ντβορνίκοφ δείχνει ακόμα περισσότερο πόσο η αποφασισμένη ουκρανική αντίσταση και ο αναποτελεσματικός σχεδιασμός πριν από το πόλεμο έχουν υποχρεώσει τη Ρωσία να επανεκτιμήσει τις επιχειρήσεις της», καταλήγει η ενημέρωση από το Υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο.

Πηγή: skai.gr