ΚΑΙΡΟΣ

Βρετανικές δημοτικές εκλογές: Θρίαμβος Εργατικών έναντι Συντηρητικών στο Λονδίνο - Ίσως αποφύγει την πανωλεθρία ο Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Συνεχίζεται στη Βρετανία η καταμέτρηση των ψήφων των δημοτικών εκλογών της Πέμπτης, με τα αποτελέσματα που ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής να αφορούν το Λονδίνο.

Ο Μπόρις Τζόνσον και οι Συντηρητικοί έχουν υποστεί βαριές απώλειες στην πρωτεύουσα, με τους Εργατικούς να παίρνουν για πρώτη φορά από το 1978 τον έλεγχο του δήμου του Γουόντσγουορθ στα νοτιοδυτικά, να κερδίζουν για πρώτη φορά από το σχηματισμό του το 1964 το δήμο του Γουέστμινστερ και να κερδίζουν για πρώτη φορά την πλειοψηφία του δήμου του Μπαρνέτ στα βόρεια της πόλης.

Παρόλα αυτά, η επίδοση των Εργατικών του σερ Κιρ Στάρμερ εκτός Λονδίνου μοιάζει για την ώρα να υπολείπεται των προσδοκιών, περιορίζοντας σε ένα βαθμό τις συνολικές απώλειες των Συντηρητικών.

Σύμφωνα με τον «γκουρού» των Βρετανών δημοσκόπων σερ Τζον Κέρτις, οι Εργατικοί έχουν μεν αυξήσει τα ποσοστά τους στο Λονδίνο, αλλά είναι «ελαφρώς κάτω» στην περιφέρεια σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών το 2018.

Με την καταμέτρηση να έχει ολοκληρωθεί σε 77 από τους 200 δήμους στους οποίους στήθηκαν κάλπες σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία, οι Συντηρητικοί χάνουν 122 θέσεις δημοτικών συμβούλων, οι Εργατικοί κερδίζουν 35, ενώ πολύ θετική είναι μέχρι τώρα η επίδοση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που κερδίζουν 58 δημοτικούς συμβούλους περισσότερους από το 2018.

Ο σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε πως οι νίκες στο Λονδίνο συνιστούν «σημείο καμπής» για το Εργατικό Κόμμα του, αν και για την ώρα οι περισσότεροι πολιτικοί σχολιαστές δε βλέπουν να διαμορφώνεται με βάση τα αποτελέσματα σαφής δυναμική νίκης των Εργατικών στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Από την άλλη πλευρά, τοπικά στελέχη αλλά και ορισμένοι βουλευτές των Τόρις επισημαίνουν ως παράγοντα που απομάκρυνε ψηφοφόρους από το κόμμα την εμπλοκή του Μπόρις Τζόνσον στο partygate, καθώς και το αυξημένο κόστος διαβίωσης. Ωστόσο, δεν είναι άμεσα σαφές αν το αποτέλεσμα που τείνει να προκύψει επαρκεί για να ανανεωθεί η εσωκομματική αμφισβήτηση του Πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα διεξάγεται, από το πρωί, η καταμέτρηση των ψήφων στις εκλογές για τη νέα σύνθεση του Στόρμοντ, του τοπικού κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ρεπουμπλικανικό κόμμα Σιν Φέιν, που θέλει απόσχιση από το στέμμα και ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, πιθανότατα θα επικρατήσει για πρώτη φορά στις εκλογές, ακολουθούμενο αυτή τη φορά από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP).

Αυτή η πιθανή αλλαγή ισορροπιών χαρακτηρίζεται «ιστορική», με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για άγνωστο αντίκτυπο στην ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και για ενδεχόμενη συνταγματική κρίση.

Η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής προβλέπει συγκυβέρνηση μεταξύ των μεγαλύτερων κομμάτων από κάθε κοινότητα στη Βόρεια Ιρλανδία. Πολλοί, ωστόσο, εκτιμούν ότι σε περίπτωση νίκης του Σιν Φέιν, που θα του επιτρέψει την ανάδειξη του τοπικού Πρωθυπουργού, το DUP δε θα δεχθεί να ορίσει Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και να συμμετάσχει σε μια «αντιβρετανική» κυβέρνηση.