«Είμαι ό,τι μισεί ο Τραμπ»: Καρίν Ζαν-Πιέρ - Η πρώτη μαύρη και ομοφυλόφιλη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου 

Σε μια εξόχως πολιτική επιλογή προέβη την Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν, την ώρα που η κοινωνική ρευστότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες εντείνεται τόσο με την αμφισβήτηση του δικαιώματος των γυναικών να αποφασίζουν για το σώμα τους όσο και με την «συμπίεση» των εκλογικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη σκιά του κινήματος BLM (Black Lives Matter).

Σε μια επιλογή διαφοροποίησης από τους «Τραμποποιημένους» Ρεπουμπλικανούς, που φαίνεται να συντηρητικοποιούνται όλο και περισσότερο, ο Μπάιντεν όρισε την Καρίν Ζαν-Πιερ ως τη δεύτερη εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, η οποία θα αντικαταστήσει την ελληνικής καταγωγής Τζεν Ψάκι αργότερα αυτό τον μήνα.
 
Η Ζαν-Πιερ γράφει ιστορία, καθώς θα είναι η πρώτη μαύρη εκπρόσωπος Τύπου στην ιστορία του Λευκού Οίκου και η πρώτη ανοιχτά γκέι σε αυτή τη θέση, εκπροσωπώντας τον Αμερικανό πρόεδρο και την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε ενημερώσεις Τύπου που παρακολουθεί όλη η υδρόγειος. Μεγαλωμένη στη Νέα Υόρκη, η 44χρονη γεννήθηκε στη Μαρτινίκα, μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες με την οικογένειά της όταν ήταν πέντε χρόνων, και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

«Η Καρίν κομίζει όχι μόνο την εμπειρία, το ταλέντο και την ακεραιότητα που απαιτούνται για αυτή τη δύσκολη δουλειά, αλλά θα συνεχίσει να ασκεί τον ηγετικό ρόλο της επικοινωνίας του έργου της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις εκ μέρους του αμερικανικού λαού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπάιντεν σε δήλωσή του. 

«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, και δεν αφορά μόνο μένα», είπε η Ζαν-Πιέρ στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης, όπου εμφανίστηκαν αγκαλιασμένες με την Ψάκι. «Καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι για τόσους πολλούς ανθρώπους εκεί έξω, τόσες πολλές διαφορετικές κοινότητες, να στέκομαι στους ώμους τους, και έτσι ήμουν σε όλη την καριέρα μου», πρόσθεσε.

Από πλευράς της η Ψάκι αναφέρθηκε στη διάδοχό της χαρακτηρίζοντας την σαν «τη σύντροφό μου στην αλήθεια». 

Η Ζαν-Πιερ εντάχθηκε στην ομάδα του Μπάιντεν από την προοδευτική οργάνωση MoveOn.org, όπου ήταν κορυφαίο στέλεχος επικοινωνίας. «Είμαι ό,τι μισεί ο Ντόναλντ Τραμπ: γυναίκα, μαύρη, ομοφυλόφιλη και μαμά», είχε δηλώσει  χαρακτηριστικά το 2016 η τότε εκπρόσωπος της MoveOn.

Συνεργαζόταν επίσης με το δίκτυο MSNBC, είχε την ευθύνη για αρκετές ενημερώσεις Τύπου στον Λευκό Οίκο, ειδικά όταν η Ψάκι είχε αρρωστήσει με κορωνοϊό.

«Είναι πραγματική τιμή να βρίσκομαι εδώ σήμερα», είπε η Ζαν-Πιερ το Μάιο του 2021 κατά την πρώτη της εμφάνιση στο πόντιουμ της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.«Εκτιμώ την ιστορική φύση (της θέσης), την εκτιμώ πραγματικά. Αλλά πιστεύω ότι το να είσαι πίσω από αυτό το βάθρο, να είσαι σε αυτήν την αίθουσα, να είσαι σε αυτό το κτίριο, δεν αφορά ένα άτομο. Έχει να κάνει με το τι κάνουμε για λογαριασμό του αμερικανικού λαού». 

Όσον αφορά την Τζεν Ψάκι αναμένεται να προσληφθεί στο MSNBC μετά την αποχώρησή της από το Λευκό Οίκο. Η τελευταία της μέρα ως αξιωματούχος της κυβέρνησης είναι προγραμματισμένη για τις 13 Μαΐου.
 

Πηγή: skai.gr