Βρετανία: Με αντισώματα το 90% των άνω των 70 και υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το 90% των πολιτών ηλικίας άνω των 70 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού έως τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ σε συνέντευξη Τύπου.

Χωριστά στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Μία δόση είτε του εμβολίου της Pfizer είτε της AstraZeneca μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τον ιό κατά 60%. Η προστασία αυτή διατηρείται για αρκετές εβδομάδες και αυξάνεται με τη δεύτερη δόση.

Ο κίνδυνος νοσηλείας στους άνω των 80 ετών, δηλαδή η πιθανότητα σοβαρής νόσησης, μειώνεται κατά 80% και ο κίνδυνος θανάτου κατά σχεδόν 85%.

Επίσης, όποιος συγκατοικεί με άτομο που έχει εμβολιαστεί έχει 30% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθεί από τον κορωνοϊό, στοιχείο που πιστεύεται ότι αποδεικνύει πως το εμβόλιο αποτρέπει σε ένα ποσοστό τη μετάδοση του ιού.

Ο κ. Χάνκοκ επιβεβαίωσε ότι τον Απρίλιο θα υπάρξει σημαντική μείωση στα διαθέσιμα εμβόλια, αλλά επέμεινε ότι η χώρα είναι εντός τροχιάς για επίτευξη του στόχου εμβολιασμού όλων των πολιτών άνω των 50 ετών έως τις 15 Απριλίου και όλου του ενήλικου πληθυσμού έως το τέλος Ιουλίου. «Η προμήθεια εμβολίων πάντα έχει σκαμπανεβάσματα», σχολίασε ο Βρετανός Υπουργός Υγείας.

Στο θέμα των εξαγωγών εμβολίων από την ΕΕ προς το Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Χάνκοκ είπε ότι το Λονδίνο αναμένει την τήρηση των συμβολαίων παράδοσης εμβολίων.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ, που πλαισίωνε τον κ. Χάνκοκ στη συνέντευξη Τύπου, άφησε αιχμές για τη διαχείριση του εμβολιαστικού προγράμματος στην ΕΕ λέγοντας χαρακτηριστικά, «τα εμβόλια δε σώζουν ζωές αν είναι στα ψυγεία, σώζουν ζωές μόνο αν μπαίνουν στα μπράτσα ανθρώπων».

Ο κ. Χάνκοκ κλήθηκε επίσης να απαντήσει στον ισχυρισμό που έγινε το πρωί ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής από τον αμφιλεγόμενο πρώην σύμβουλο του Πρωθυπουργού Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, ότι στην αρχή της πανδημίας το Υπουργείο Υγείας ήταν ένα «ερείπιο που έβγαζε καπνούς» και ότι ο συντονισμός για κάποια θέματα αναλήφθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ. Ο υπουργός περιορίστηκε να σχολιάσει ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα «ομαδικής προσπάθειας».

Πηγή: skai.gr