Βρετανία: Το Ιράν οφείλει να απολογηθεί για την κατάρριψη του αεροσκάφους

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ιράν ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, μετά από τη σύλληψη του Βρετανού πρέσβη στην Τεχεράνη για την παρουσία του σε εκδήλωση προς τιμή των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας με το ουκρανικό αεροσκάφος.

Ο κ. Ράαμπ είπε ότι ο πρέσβης Ρομπ Μακέιρ προσήχθη και κρατήθηκε για τρεις ώρες το Σάββατο λόγω της παρουσίας του σε λαϊκή αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων, αν και είχε φύγει από την εκδήλωση αμέσως μόλις διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να μετατραπεί σε αντικυβερνητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

«Ας είμαι πολύ ξεκάθαρος για αυτό. Δεν παρίστατο ή βιντεοσκοπούσε μία πολιτική διαμαρτυρία ή διαδήλωση. Η σύλληψή του αργότερα την ίδια μέρα, χωρίς βάση ή εξηγήσεις, ήταν μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», τόνισε ο κ. Ράαμπ.

Συμπλήρωσε ότι το Foreign Office θα καλέσει τον Ιρανό πρέσβη στο Λονδίνο για να «απαιτήσει» απολογία και για να ζητηθούν πλήρεις διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να ξαναγίνει κάτι τέτοιο.

Ο κ. Ράαμπ είπε επίσης ότι «τώρα είναι ώρα για μια πλήρη, διαφανή και ανεξάρτητη έρευνα» για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από ιρανικά πυρά, με αποτέλεμα το θάνατο 176 επιβαινόντων, μεταξύ των οποίων και τέσσερις Βρετανοί υπήκοοι.

Σημείωσε, τέλος, ότι το Ιράν βρίσκεται σε ένα «σταυροδρόμι» που μπορεί να το οδήγησε σε περαιτέρω διεθνή απομόνωση ή στο περάσει από την «ανοιχτή διπλωματική πόρτα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ