Κλείσιμο

Τα οφέλη του Brexit αναδεικνύει ο Μπόρις Τζόνσον στη σκιά του «Partygate»

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Υποβολή νομοσχεδίου περί Ελευθεριών του Brexit ανακοίνωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, κατά τη δεύτερη επέτειο από την επίσημη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Το νομοσχέδιο θα επιτρέπει την πιο εύκολη τροποποίηση ή κατάργηση νόμων της ΕΕ που έχουν διατηρηθεί στο βρετανικό δίκαιο. Η βρετανική κυβέρνηση κάνει λόγο για περαιτέρω αξιοποίηση των οφελών του Brexit και υπόσχεται άρση γραφειοκρατικών μέτρων που κατά την Ντάουνινγκ Στριτ στοιχίζουν 1 δισεκατομμύριο λίρες το χρόνο στις βρετανικές επιχειρήσεις.

«Έχοντας ανακτήσει την ανεξαρτησία μας, μπορούμε τώρα να διασφαλίσουμε ότι οι κανονισμοί μας ταιριάζουν στις ανάγκες του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Το νομοσχέδιο θα βάζει τέλος και στην υπερίσχυση του κοινοτικού δικαίου έναντι βρετανικών νόμων.

Ο κ. Τζόνσον είπε: «Η υλοποίηση του Brexit σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια ήταν μία αληθινά ιστορική στιγμή και η απαρχή ενός ενθουσιώδους νέου κεφαλαίου για τη χώρα μας. Έχουμε κάνει τεράστια βήματα από τότε για την κεφαλαιοποίηση των νέων ελευθεριών μας και για να αποκαταστήσουμε την κυριαρχία και την ανεξαρτησίας της χώρας μας. Τα σχέδια που παρουσιάσαμε σήμερα απελευθερώνουν περαιτέρω τα οφέλη του Brexit και διασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα από τα χρήματά τους σε επενδύσεις, καινοτομία και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Το νέο νομοσχέδιο εκλαμβάνεται από πολλούς σχολιαστές στη Βρετανία ως μέρος της επιχείρησης ανάκτησης της πολιτικής πρωτοβουλίας από την κυβέρνηση την εβδομάδα που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το πορεία της έρευνας της Σου Γκρέι για το 'partygate', δηλαδή τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown.

Η έκθεσης της ανώτερης κρατικής αξιωματούχου αναμένεται να παραδοθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ ακόμα και εντός της Δευτέρας, αλλά μάλλον δε θα περιλαμβάνει τις πιο επιβαρυντικές λεπτομέρειες για τα πάρτι τα οποία ίσως συνιστούν αξιόποινες πράξεις, κατόπιν σχετικού αιτήματος από τη Μητροπολιτική Αστυνομία που διεξάγει τη δική της έρευνα.

Μαζί με το νομοσχέδιο περί Brexit, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ικανοποιήσει στελέχη και ψηφοφόρους του Συντηρητικού Κόμματος με την εξέταση της άρσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά κορωνοϊού για τους εργαζόμενους στο NHS, αλλά και με την προγραμματισμένη για την Τετάρτη ανακοίνωση νέων κονδυλίων για την αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών στη βόρεια Αγγλία.

Η ανακοίνωση για το νομοσχέδιο συνοδεύεται και από την έκδοση εντύπου για τα οφέλη του Brexit σε τομείς «από την τεχνητή νοημοσύνη και τη γονιδιακή επεξεργασία έως τις μεταφορές και την προστασία δεδομένων».

Δείτε όλες τις ειδήσεις