ΚΑΙΡΟΣ

Βρετανία: Σύσκεψη διαχείρισης κρίσης εν μέσω ανησυχιών για το νέο στέλεχος κορωνοϊού

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σύσκεψη της επιτροπής αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων με συμμετοχή υπουργών και κρατικών αξιωματούχων έχει συγκαλέσει για σήμερα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, με αντικείμενο τις επιπτώσεις της απόφασης πολλών χωρών να απαγορεύσουν προσωρινά τις αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Βασική ανησυχία της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αλυσίδα εφοδιασμού της βρετανικής αγοράς με φρέσκα τρόφιμα και πρώτες ύλες μετά από την απαγόρευση που επέβαλε για 48 ώρες η Γαλλία τόσο στις μετακινήσεις επιβατών όσο και στα συνοδευόμενα προϊόντα.

Μετά από τη σχετική ανακοίνωση από το Παρίσι λήφθηκε η απόφαση να κλείσουν για 48 ώρες το λιμάνι του Ντόβερ και η σήραγγα της Μάγχης για εμπορεύματα που εξάγονται προς την ηπειρωτική Ευρώπη.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς κάλεσε τον κόσμο και τους μεταφορείς να αποφεύγουν την περιοχή, προειδοποιώντας για σημαντικά προβλήματα τις επόμενες μέρες, τα οποία αναμένεται να επιδεινωθούν αν δεν προκύψει συμφωνία με την ΕΕ για τη μελλοντική εμπορική σχέση πριν από το τέλος του έτους. Σημειώνεται ότι καθημερινά περίπου 10.000 φορτηγά μετακινούνται μεταξύ του Ντόβερ και του Καλαί.

Ανησυχίες έχουν διατυπωθεί και για την απρόσκοπτη παραλαβή των επόμενων δόσεων του εμβολίου της Pfizer από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Βέλγιο, αν και η βρετανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχουν καταρτιστεί σχέδια για αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου, ακόμα και με την πιθανότητα μεταφοράς των εμβολίων με στρατιωτικά μέσα.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης της Γαλλίας και τουλάχιστον 20 ακόμα χωρών λήφθηκαν λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με επιστημονικούς συμβούλους της κυβέρνησης Τζόνσον, το νέο στέλεχος μεταδίδεται έως και κατά 70% πιο γρήγορα και ευθύνεται για την απότομη αύξηση κρουσμάτων στο Λονδίνο και στη ΝΑ Αγγλία, περιοχές που από την Κυριακή τελούν υπό νέο lockdown.

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της ΝΑ Αγγλίας στις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά μόνο στην αρχή της περασμένης εβδομάδας οι επιστήμονες διαπίστωσαν το βαθμό διασποράς του και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου.

Αυτό που σημειώνουν οι επιστήμονες είναι πως η ανησυχία αφορά την ευκολία μετάδοσης του ιού που απειλεί με κορεσμό τα νοσοκομεία λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Την Κυριακή το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε το χειρότερο ημερήσιο απολογισμό κρουσμάτων, με 35.928.

Τονίζουν πως για την ώρα τουλάχιστον δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το νέο στέλεχος προκαλεί βαρύτερη ασθένεια και επομένως περισσότερους θανάτους, ούτε ότι αντιστέκεται στο εμβόλιο κατά της COVID-19.

Το κλείσιμο των συνόρων που προανήγγειλαν πολλές χώρες με ισχύ από σήμερα το πρωί προκάλεσε συνωστισμό σε βρετανικά αεροδρόμια την Κυριακή, με επιβάτες να προσπαθούν να προλάβουν τις τελευταίες επιτρεπόμενες πτήσε

Πηγή: skai.gr