Πρωτοφανείς καταστάσεις στη Βρετανία: Αυξάνεται το κόστος των τροφίμων, «κόβουν» γεύματα οι φτωχότεροι

Ο πληθωρισμός τροφίμων υπολογίζεται σε 16,5%, στο δεύτερο υψηλότερο αντίστοιχο ποσοστό από το Σεπτέμβριο του 1977

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Περαιτέρω αύξηση του κόστους τροφίμων και μη οινοπνευματωδών ποτών κατέγραψε στη Βρετανία το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής το Νοέμβριο παρά τη μικρή πτώση του συνολικού πληθωρισμού.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός τροφίμων υπολογίζεται σε 16,5%, στο δεύτερο υψηλότερο αντίστοιχο ποσοστό από το Σεπτέμβριο του 1977. Πλέον ο πληθωρισμός τροφίμων έχει αυξηθεί επί 16 συναπτούς μήνες.

Η τιμή ορισμένων εκ των πιο βασικών και φθηνότερων προϊόντων διατροφής, όπως τα ζυμαρικά, το τσάι και το ψωμί, έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με πέρυσι αφορά το ηλιέλαιο, με την τιμή του αυξημένη κατά 65%. Ακολουθούν τα ζυμαρικά με 60% και το τσάι με 46%. Ενδεικτικές άλλες αυξήσεις τιμών είναι το +38% στο ψωμί και το 29% στο γάλα.

Αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι φτωχότεροι πολίτες. Το 61% όσων ζουν σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της χώρας αγοράσουν λιγότερα τρόφιμα σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε πλουσιότερες περιοχές είναι 44%.

Ενόψει Χριστουγέννων τέσσερις στους πέντε ενήλικες διατυπώνουν ανησυχία για το κόστος τροφίμων στο εορταστικό τραπέζι, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 62%.

Αυτή η οικονομική δυσχέρεια έχει και επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, με το 23% αυτών να λένε ότι μείωσαν την ποσότητα των τροφίμων στα γεύματά τους ή ότι παρακάμπτουν εντελώς κάποιο γεύμα.

Πηγή: skai.gr