Κλείσιμο

Βρετανία: Συνεχίζεται η κόντρα Λονδίνου-Παρισιού για τα αλιευτικά δικαιώματα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Για «παραλογισμό» κατηγόρησε το Παρίσι ο Υφυπουργός Brexit της βρετανικής κυβέρνησης λόρδος Φροστ, μετά από τις προειδοποιήσεις στελεχών της γαλλικής κυβέρνησης για αποκλεισμό του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενεργειακή αγορά της ΕΕ.

Η Γαλλία είναι εξοργισμένη από την απόφαση του Λονδίνου να χορηγήσει άδεια αλιείας στα βρετανικά ύδατα μόνο σε 12 γαλλικά αλιευτικά σκάφη από τις συνολικά 47 αιτήσεις.

Η βρετανική πλευρά δηλώνει ότι οι άδειες χορηγήθηκαν με βάση τα νέα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί μετά από το Brexit, ωστόσο η γαλλική κυβέρνηση χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητο» τον μικρό αριθμό των αδειών.

Ο Γάλλος Υπουργός Ευρώπης Κλεμάν Μπον προειδοποίησε ότι η παροχή ενέργειας από τη Γαλλία μέσω Μάγχης προς τη Βρετανία και τη νήσο Τζέρσεϊ θα μπορούσε να διακοπεί αν δεν χορηγηθούν περισσότερες άδειες σε Γάλλους ψαράδες. Η αυτόνομη κυβέρνηση του Τζέρσεϊ επίσης έχει χορηγήσει λίγες άδειες κατά τους Γάλλους, συνολικά 95 επί συνόλου 170 αιτήσεων.

«Παρά τον εκνευρισμό των τελευταίων 18 μηνών, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι εμείς ως χώρα θα καταφεύγαμε σε τέτοιου είδους απειλές», δήλωσε σε εκδήλωση στο περιθώριο του συνεδρίου των Συντηρητικών ο λόρδος Φροστ, που ήταν ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας κατά τις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση του Brexit.

«Εμείς δεν έχουμε κάνει τέτοιου είδους ευθείες απειλές προς γείτονες και η απαγόρευση εξαγωγής εμβολίων νωρίτερα μέσα έτος είναι ένα ακόμα παράδειγμα του πόσο γρήγορα η ΕΕ προσφεύγει σε τέτοιου είδους απειλές. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Εμείς δεν το κάνουμε και δε βλέπω γιατί οι γείτονες μας αισθάνονται ότι πρέπει να το κάνουν», συμπλήρωσε ο λόρδος Φροστ εκτιμώντας ότι οι γαλλικές αιτιάσεις είναι «παράλογες».

Ο ίδιος επέμεινε ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι «εξαιρετικά γενναιόδωρη» με τη χορήγησης αδειών σε Ευρωπαίους αλιείς, ικανοποιώντας το 98% των συνολικών αιτήσεων που έλαβε.

Κυβερνητική πηγή που μίλησε στην Telegraph σχολίασε ότι ενδεχόμενο μπλοκάρισμα της παροχής ενέργειας από τη Γαλλία θα συνιστούσε «υπερβολική αντίδραση» και «εχθρική» πράξη.

Πηγή: skai.gr