Βρετανία: Σύμβουλος της κυβέρνησης ζητά αναστολή εμβολίου της AstraZeneca και σε νέους

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca θα πρέπει να διακοπεί προσωρινά για τους πιο νεαρούς ενήλικες στη Βρετανία, δηλώνει στην Daily Telegraph η εκ των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης Δρ Μάγκι Γουέαρμαουθ.

Η αναστολή χορήγησης του εμβολίου σε ορισμένες ηλικίες ίσως είναι απαραίτητη μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των περιστατικών θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα, έτσι ώστε «να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη του κοινού», εξηγεί το μέλος της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 30 περιστατικά θρόμβωσης, εκ των οποίων επτά οδήγησαν στο θάνατο του ασθενούς, μετά από 18,1 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca. Την πιθανή διασύνδεση των περιστατικών με το εμβόλιο έρευνα η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA).

Την Τρίτη το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που έχει αναπτύξει το εμβόλιο, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις δοκιμές σε παιδιά μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία από τις έρευνες για τα θρόμβο εμβόλιμα επεισόδια.

Τονίστηκε ότι σε κανέναν από τους 300 ενήλικους εθελοντές, ηλικίας από 6 έως 17 ετών, δεν προέκυψε ανησυχία για την ασφάλεια του εμβολίου.

Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε αντιδρώντας στις ανησυχίες που έχουν δημιουργηθεί για την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca ότι πρέπει όλοι να ακούν την ανεξάρτητη MHRA. «Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το καλύτερο πράγμα από όλα είναι να εμβολιάσουμε τον πληθυσμό», πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον παροτρύνοντας τους πολίτες να συνεχίσουν να προσέρχονται στο ραντεβού που κλείνουν για το εμβόλιο.

Πηγή: skai.gr