Βρετανία: Συμφωνία κυβερνήσεων και εταιρειών για δοκιμές ασφαλείας σε μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης

Ο οργανισμός που θα συντονίζει αυτό το έργο θα έχει έδρα στη Βρετανία και θα ονομάζεται «Ινστιτούτο Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης».

Μια «συμφωνία ορόσημο», όπως τη χαρακτήρισε ο οικοδεσπότης Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, πέτυχε η διήμερη πρώτη διεθνής διάσκεψη για την ασφάλεια της Τεχνητής Νοημοσύνης, που ολοκληρώθηκε σήμερα στο Μπλέτσλεϊ Παρκ έξω από το Λονδίνο.

Συγκεκριμένα, οι 28 εκπροσωπούμενες κυβερνήσεις και οι μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα συμφώνησαν να γίνονται δοκιμές ασφαλείας των νέων μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης, πριν γίνουν ευρέως διαθέσιμα.

Ο οργανισμός που θα συντονίζει αυτό το έργο θα έχει έδρα στη Βρετανία και θα ονομάζεται «Ινστιτούτο Ασφάλειας Τεχνητής Νοημοσύνης».

Η διάσκεψη, είπε ο κ. Σούνακ, «έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της ανθρωπότητας», εν μέσω ανησυχιών για κατάχρηση των προηγμένων τεχνολογιών σε βαθμό που θα μπορούσαν να συνιστούν «υπαρξιακή απειλή» για τον άνθρωπο.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο αποκαλούμενος «νονός της Τεχνητής Νοημοσύνης», ο Καναδός Γιόσουα Μπέντζιο, θα ηγηθεί της σύνταξης μίας έκθεσης για την «Κατάσταση της Επιστήμης», η οποία θα οδηγήσει σε μία κοινή αντίληψη από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για τις δυνατότητες και τους κινδύνους των πιο προηγμένων μορφών της Τεχνητής Νοημοσύνης.