Τι θα ζητήσει ο Μπλίνκεν από τον Νετανιάχου την Παρασκευή στο Τελ Αβίβ

Χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι το ζήτημα της προστασίας των αμάχων είναι στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης

Οι απώλειες των αμάχων και η ελαχιστοποίησή τους θα τεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά την επίσκεψή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Ισραήλ.

«Θα μιλήσουμε για συγκεκριμένα βήματα που μπορούν και πρέπει να ληφθούν για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά στη Γάζα, και αυτό είναι κάτι στο οποίο έχουν δεσμευτεί οι Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Μπλίνκεν την Πέμπτη.

Αν και ο ίδιος δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, επανέλαβε ότι το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη της επίσκεψης. Ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου, και άλλους ηγέτες της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ είχε επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην επίθεσή του στη Γάζα, ο Μπλίνκεν δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση, και επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την «ευθύνη να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει τους αμάχους».

Ο Μπλίνκεν θα αναχωρήσει την Πέμπτη για επίσκεψη στο Ισραήλ, την Ιορδανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδία. Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι «αποφασισμένες να αποτρέψουν οποιαδήποτε κλιμάκωση».

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι θα ακολουθήσει. «Πρέπει να κάνουμε συζητήσεις τώρα για το πώς μπορούμε να θέσουμε καλύτερα τις προϋποθέσεις για μια διαρκή, βιώσιμη ειρήνη, διαρκή, βιώσιμη ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους», είπε.
 

Πηγή: skai.gr