Βρετανία: Στην τελική ευθεία της προεκλογικής τους εκστρατείας ο Ρίσι Σούνακ και η Λιζ Τρας

Το πρωί της Πέμπτης οι δύο υποψήφιοι συμμετείχαν σε προεκλογική εκδήλωση με δημοτικούς συμβούλους του Συντηρητικού Κόμματος, όπου κλήθηκαν να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Με βασικό πεδίο αντιπαράθεσης τη φορολογική πολιτική εισήλθαν οι δύο εναπομείναντες υποψήφιοι διάδοχοι του Μπόρις Τζόνσον στην τελική ευθεία της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Ο μέχρι πρότινος Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ, που αναδείχθηκε πρώτος στην τελική ψηφοφορία των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος, δήλωσε σήμερα σταθερός στη θέση ότι οι φόροι δεν μπορούν να μειωθούν άμεσα, όσο δηλαδή παραμένει σε ύψη ρεκόρ ο πληθωρισμός.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν προβλέπει μείωση του φόρου εισοδήματος πριν από το φθινόπωρο του 2023.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τηλεοπτικού debate ο κ. Σούνακ είχε χαρακτηρίσει «παραμύθια» τις δεσμεύσεις την αντιπάλων διεκδικητών της πρωθυπουργίας για άμεσες περικοπές φόρων, λέγοντας ότι θα ενέτειναν τον πληθωρισμό και θα απαιτούσαν πρόσθετο κρατικό δανεισμό. Είχε μάλιστα χαρακτηρίσει την υποσχόμενη φορολογική πολιτική της τελικής αντιπάλου του Λιζ Τρας «σοσιαλιστική».

Η Υπουργός Εξωτερικών κα Τρας, πάντως, από την πλευρά της επέμεινε σε σημερινές συνεντεύξεις της ότι θα ανέτρεπε άμεσα την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε ο κ. Σούνακ με σκοπό την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας NHS.

Ερωτηθείσα πώς οι περικοπές φόρων θα κάμψουν τις πληθωριστικές πιέσεις, η 46χρονη επίδοξη Πρωθυπουργός απάντησε ότι θέλει να αμφισβητήσει την «οικονομική ορθοδοξία» που έχει επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως πρόσθεσε, η ευρεία συναίνεση επί ενός συγκεκριμένου τύπου οικονομικής πολιτικής «δεν έχει αποδώσει ανάπτυξη».

Συμπλήρωσε η κα Τρας: «Αυτό που ο κόσμος στη Βρετανία χρειάζεται απελπισμένα είναι αλλαγή. Χρειάζεται να απελευθερώσουμε τις επενδύσεις στη χώρα μας, χρειάζεται να αφαιρέσουμε τους νόμους της ΕΕ από το δίκαιό μας και να προσελκύσουμε περισσότερα κεφάλαια, για παράδειγμα από συνταξιοδοτικά ταμεία, προς επιχειρήσεις υψηλής ανάπτυξης».

Η Λιζ Τρας απέρριψε δε τον ισχυρισμό ότι προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως νέα Μάργκαρετ Θάτσερ, παρά τις συχνές παρόμοιες ενδυματολογικές επιλογές και τις επίσημες φωτογραφίες σε στιγμιότυπα που θυμίζουν αντίστοιχες φωτογραφίες της «σιδηράς κυρίας».

Στη σχετική παρατήρηση απάντησε «είμαι ο εαυτός μου» και σχολίασε πως ενώ όλες οι γυναίκες πολιτικοί στη Βρετανία συγκρίνονται με τη Θάτσερ, οι άντρες δεν συγκρίνονται π.χ. με τον πρώην Πρωθυπουργό Τεντ Χιθ.

Δήλωσε επίσης πως ήταν «λάθος» της που είχε αντιταχθεί στο Brexit κατά το δημοψήφισμα του 2016 και ότι τώρα θέλει να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που έχει διαπιστώσει πως έχει φέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο η έξοδος από την ΕΕ.

Αναφορικά με τα σκάνδαλα που εν τέλει οδήγησαν στην πτώση τον Μπόρις Τζόνσον, η κα Τρας είπε: «Κρίση μου είναι πως παραδέχθηκε ότι είχε κάνει λάθος, ή αρκετά λάθη, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, αλλά η θετική πλευρά του ισολογισμού ήταν εξαιρετικά θετική».

Το πρωί της Πέμπτης οι δύο υποψήφιοι συμμετείχαν σε προεκλογική εκδήλωση με δημοτικούς συμβούλους του Συντηρητικού Κόμματος, όπου κλήθηκαν να απαντήσουν σε διάφορες ερωτήσεις.

Τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα διοργανωθούν πολλές από το Συντηρητικό Κόμμα, ενώ θα υπάρξουν και τουλάχιστον 12 μεγάλες προεκλογικές εκδηλώσεις στις περιφερειακές έδρες των τοπικών οργανώσεων του κόμματος. Θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο τηλεοπτικά debate, την προσεχή Δευτέρα από το BBC και στις 4 Αυγούστου από το Sky News.

Η ψηφοφορία των έως και 200.000 μελών του Συντηρητικού Κόμματος για τον τελικό νικητή, με επιστολές και μέσω διαδικτύου, αρχίζει την 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 2 Σεπτεμβρίου. Ο επόμενος ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος και Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα ανακοινωθεί στις 5 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr