Βρετανία: Στάση αναμονής για τον κορωνοϊό - Δεν αναβαθμίζει ακόμα τα μέτρα

Βρετανία: Στάση αναμονής για τον κορωνοϊό - Δεν αναβαθμίζει ακόμα τα μέτρα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε μετά από σύσκεψη της επιτροπής για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων να μην αναβαθμίσει ακόμα τα μέτρα που λαμβάνει για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε μετά από τη σύσκεψη πως η χώρα παραμένει στη «φάση περιορισμού» του ιού και δεν περνά ακόμα στη «φάση καθυστέρησης» της διασποράς του.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πως ο κορωνοϊός θα εξαπλωθεί «κατά τρόπο σημαντικό».

Στη φάση της καθυστέρησης τα μέτρα που ενδεχομένως θα επιβάλλονταν περιλαμβάνουν την ακύρωση εκδηλώσεων με μεγάλες συναθροίσεις, την παρότρυνση για εργασία από το σπίτι, το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων και τις συστάσεις προς ηλικιωμένους και ασθενείς να μένουν απομονωμένοι στο σπίτι τους.

Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης ότι για την ώρα δε συντρέχει λόγος ακύρωσης αθλητικών δραστηριοτήτων.

Ερωτηθείς γιατί χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία ακολουθούν διαφορετική προσέγγιση, ο εκπρόσωπος είπε ότι αυτό είναι ζήτημα που αφορά εκείνες τις χώρες.

Συμπλήρωσε ότι όσοι έρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχει σύσταση του Foreign Office κατά των ταξιδιών, όπως η Κίνα και η Ιταλία, θα πρέπει να αυτοαπομονώνονται για 14 ημέρες ακόμα και αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Αποτροπή και Έλεγχο Ασθενειών προειδοποίησε πάντως μιλώντας στο BBC ότι η Βρετανία έχει περιθώριο «λίγων ημερών» για να αποτρέψει μια έξαρση του ιού σαν αυτή που βιώνει η Ιταλία. «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στην κατάσταση που βρισκόταν η Ιταλία προ δύο εβδομάδων», ανέφερε ο Σέρτζιο Μπρουσίν.

Η ανησυχία για τον κορωνοϊό στη Βρετανία εντείνεται, καθώς πλέον ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχει φτάσει τα 280, με τρεις ηλικιωμένους ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας να έχουν υποκύψει.

Ο δείκτης FTSE100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου άνοιξε με πτώση 8,5%, τη μεγαλύτερη ημερήσια μείωση από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.