«Σημαντικά πιο αδύναμος ο ρωσικός στρατός» μετά από την εισβολή στην Ουκρανία, λέει το βρετανικό Υπ. Άμυνας

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σχολιάζει σε πρωινή ενημέρωση ότι ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία και της αποτυχίας επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί, ο ρωσικός στρατός είναι τώρα «σημαντικά πιο αδύνατος, τόσο ως προς τον εξοπλισμό όσο και ως προς την αντίληψη».

Σημειώνεται πως η ανάκαμψη από αυτό το πλήγμα θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη λόγω των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας. «Αυτό θα έχει έναν αντίκτυπο διαρκείας επί της ικανότητας της Ρωσίας να αναπτύσσει συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις», προσθέτει η ενημέρωση από το Λονδίνο.

Δίνοντας το υπόβαθρο αυτής της εκτίμησης, το βρετανικό υπουργείο αναφέρει πως μεταξύ του 2005 και του 2018 ο ρωσικός αμυντικός προϋπολογισμός σχεδόν διπλασιάστηκε, με επενδύσεις σε διάφορα αεροπορικά, χερσαία και ναυτικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας.

Από το 2008 η αναβάθμιση αυτή γινόταν στο πλαίσιο του διευρυνόμενου προγράμματος στρατιωτικού εκσυγχρονισμού 'New Look'.

«Παρόλα αυτά», σχολιάζει το Υπουργείο Άμυνας, «ο εκσυγχρονισμός του υλικού εξοπλισμού δεν έχει δώσει τη δυνατότητα στη Ρωσία να κυριαρχήσει επί της Ουκρανίας. Σφάλματα τόσο στον στρατηγικό σχεδιασμό όσο και στην επιχειρησιακή εκτέλεση έχουν αφήσει τη Ρωσία ανήμπορη να μεταφράσει την αριθμητική δύναμη σε αποφασιστικό πλεονέκτημα».

Πηγή: skai.gr