ΚΑΙΡΟΣ

Βρετανία: Προς υποχρεωτικό εμβολιασμό εργαζομένων στο αγγλικό NHS από την άνοιξη

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ενδεχομένως εντός της ημέρας ότι τα μέλη προσωπικού πρώτης γραμμής του εθνικού συστήματος υγείας NHS στην Αγγλία θα είναι υποχρεωμένα να έχουν εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού έως τον Απρίλιο.

Η απόφαση της κυβέρνησης ακολουθεί διαβούλευση δύο μηνών αναφορικά με το κατά πόσο θα έπρεπε να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των υγειονομικών τόσο κατά της COVID-19 όσο και κατά της γρίπης.

Σύμφωνα με το BBC, η υποχρεωτικότητα δε θα αφορά τελικά τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, που απλώς θα συστήνεται μετ' επιτάσεως.

Η κυβέρνηση ήταν αντιμέτωπη από τη μία πλευρά με πιέσεις για άμεση εφαρμογή της υποχρεωτικότητας ενόψει ενός πιθανώς δύσκολου χειμώνα και από την άλλη με ενστάσεις τόσο από συνδικάτα όσο και από αξιωματούχους της δημόσιας υγείας που έχουν προειδοποιήσει με απώλεια πολύτιμου προσωπικού σε μια περίοδο που υπάρχουν περίπου 100.000 θέσεις εργασίας στο NHS.

Πάντως ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ντόμινικ Ράαμπ, που προϊδέασε το πρωί για τις ανακοινώσεις, είπε ότι οι νοσηλευόμενοι αξίζουν να είναι «κατάλληλα προστατευμένοι» έναντι της Covid.

Το τι θα ισχύσει στο NHS Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας είναι απόφαση που εναπόκειται στις αποκεντρωμένες κυβερνήσεις. Μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει ανάλογη πρόταση από αυτές.

Πιστεύεται ότι από 80 έως 110 χιλιάδες εργαζομένων στο NHS δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των παροχών υγειονομικών υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία Κρις Χόπσον. Πρόκειται χρονικά για ένα ποσοστό 8% επί του συνόλου του προσωπικού του NHS.

Συνολικά περίπου το 92% του προσωπικού πρώτης γραμμής του NHS είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση και πλήρως εμβολιασμένο είναι το 89%, δηλαδή ποσοστό υψηλότερο από το σύνολο των εργαζομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου περίπου το 81% είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Εν τω μεταξύ, για τους εργαζόμενους στους οίκους ευγηρίας η προθεσμία να εμβολιαστούν λήγει αυτή την Πέμπτη, ειδάλλως αντιμετωπίζουν την προοπτική απόλυσης.

Εκπρόσωποι των οίκων ευγηρίας είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να παρατείνει τη διορία ή και να ακυρώσει το μέτρο της υποχρεωτικότητας, καθώς εκτιμούν ότι έως και 60.000 εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, δηλαδή σχεδόν το 1/10 του συνολικού εργατικού δυναμικού στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας.

Πηγή: skai.gr