Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Η βρετανική κυβέρνηση δε θα υλοποιήσει τελικά την εξαγγελία για υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά Covid για είσοδο σε νυχτερινά κλαμπ και σε εκδηλώσεις με μεγάλα πλήθη στην Αγγλία.

Το μέτρο επρόκειτο να εφαρμοστεί από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ δήλωσε την Κυριακή στην τηλεόραση του BBC ότι η απόφαση έχει ανακληθεί.

«Δεν πρέπει να κάνουμε πράγματα απλά και μόνο για να τα κάνουμε. Το κοιτάξαμε προσεκτικά και ενώ πρέπει να το κρατήσουμε ως εφεδρικό πιθανό μέτρο, χαίρομαι να πω ότι δε θα προχωρήσουμε με τα σχέδια για πιστοποιητικά εμβολιασμού», είπε ο κ. Τζάβιντ.

Το μέτρο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες κλαμπ αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Ο κ. Τζάβιντ αρνήθηκε ότι η αναστροφή της κυβέρνησης οφείλεται σε αυτές τις εσωκομματικές πιέσεις, παρά το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα στην ίδια εκπομπή του BBC ο Υφυπουργός Υγείας Ναντίμ Ζαχάουι είπε πει πως τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι η σωστή χρονική στιγμή για την εφαρμογή του μέτρου.

Κατά τον κ. Τζάβιντ τα εμβολιαστικά πιστοποιητικά δε χρειάζονται, διότι έχει χτιστεί ένα «τείχος άμυνας» με τα εμβόλια, τα τεστ, την παρακολούθηση κρουσμάτων και τις νέες θεραπείες.

Αντίθετη προσέγγιση υιοθετεί η τοπική κυβέρνηση της Σκωτίας, που καθιστά υποχρεωτική από τον Οκτώβριο την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού για είσοδο σε κλαμπ και μαζικές εκδηλώσεις.

Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας προανήγγειλε επίσης στην ουσία την κατάργηση της υποχρέωσης διενέργειας μοριακού διαγνωστικού τεστ PCR για όσους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδεύουν στην Αγγλία από χώρες στην πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα του Λονδίνου, όπως η Ελλάδα.

Είπε ότι έχει ζητήσει συστάσεις για το πότε θα μπορούσε να πάψει να ισχύει αυτή η κοστοβόρα υποχρέωση για τους ταξιδιώτες.

Εν τν μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένονται οι λεπτομέρειες από την Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) για την έναρξη του προγράμματος χορήγησης τρίτης ενισχυτικής δόσης των εμβολίων, καθώς και η σύσταση των αρχίατρων των τεσσάρων εθνών του Ην. Βασιλείου για τον εμβολιασμό των ανηλίκων από 12 έως και 15 ετών.

Σχέδιο διαχείρισης του κορωνοϊού για το χειμώνα θα παρουσιάσει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη, σχέδιο για τη διαχείριση του κορωνοϊού τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

Αναμένεται να ανακοινώσει την ανάκληση έκτακτων εξουσιών που έχουν αποδοθεί στην κυβέρνηση όσον αφορά την Αγγλία στο πλαίσιο του περί Κορωνοϊού νόμου, τονίζοντας ότι
είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο νέων lockdown.

Θα σημειώσει παράλληλα ότι η χώρα πρέπει να μάθει να ζει με τον κορωνοϊό, έχοντας ως πρώτη γραμμή άμυνας τα εμβόλια, τα διαγνωστικά τεστ, την παρακολούθηση κρουσμάτων και μεταλλάξεων, καθώς και τις νέες θεραπείες.

Μεταξύ των εξουσιών που θα ανακληθούν θα είναι η εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση για κλείσιμο τομέων της οικονομίας, όπως εγκαταστάσεις επιχειρήσεων, η αυξημένη αρμοδιότητα για περιορισμούς σε εκδηλώσεις και συναθροίσεις, σε σχολεία και δομές παιδικής φροντίδας, αλλά και η ενισχυμένη εξουσία για κράτηση φορέων του κορωνοϊού.

Άλλες έκτακτες αρμοδιότητες της κυβέρνησης, όπως η υποχρέωση φορέων του ιού να μένουν σε απομόνωση, θα διατηρηθούν.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα πει ότι διατηρείται και η επιλογή για επαναφορά της χρήσης μάσκας και για σύσταση περί τηλεργασίας, εφόσον το υπαγορεύουν οι συνθήκες το χειμώνα.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε: «Αυτοί οι εξαιρετικοί καιροί απαιτούν αναγκαία αλλά αδιάκριτα μέτρα. Αλλά είμαι αποφασισμένος να ξεφορτωθώ οποιεσδήποτε εξουσίες δε χρειάζονται πλέον λόγω των αμυνών των εμβολίων μας».

Ως προς τον εμβολιασμό, ο Βρετανός Πρωθυπουργός θα πει ότι αναμένεται η τελική εισήγηση της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης για την έναρξη του προγράμματος χορήγησης της τρίτης ενισχυτικής δόσης, όπως και η εισήγηση των αρχίατρων του Ην. Βασιλείου για τον εμβολιασμό κατά κορωνοϊού στις ηλικίες 12-15 ετών.
Σύμφωνα με την Daily Telegraph, σε άλλη ανακοίνωση που αναμένεται προσεχώς θα υπάρξει απλούστευση του συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» ως προς τους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Η πράσινη, η πορτοκαλί και η κόκκινη κατηγορία χωρών θα αντικατασταθούν από δύο κατηγορίες, με χώρες στις οποίες θα επιτρέπεται το ταξίδι και με χώρες στις οποίες θα απαγορεύεται.

Παράλληλα, όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, θα καταργηθούν τα PCR τεστ για τους πλήρως εμβολιασμένους που ταξιδεύουν στο Ην. Βασίλειο από τις σημερινές «πορτοκαλί» χώρες.
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις