Βρετανία: Ποια ελληνικά νησιά εξετάζεται να συμπεριληφθούν στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Πιέσεις από τουριστικούς παράγοντες και την κοινή γνώμη δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να αυξήσει τους προορισμούς όπου θα μπορούν να ταξιδεύουν οι Βρετανοί αυτό το καλοκαίρι, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι κατά την επιστροφή τους να μπαίνουν σε 10ημερη καραντίνα. 

Σήμερα είναι μια κρίσιμη μέρα για τη Βρετανία, καθώς θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Ντάουνινγκ Στριτ υπό τον πρωθυπουργό και το Ενιαίο Κέντρο Ασφάλειας που καθορίζει ποιες χώρες θα είναι στην πράσινη ταξιδιωτική λίστα, από τις οποίες οι αφίξεις δεν έχουν υποχρέωση καραντίνας.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι έκπληξη αν η ηπειρωτική Ελλάδα περιλαμβανόταν σήμερα στην πράσινη λίστα, ενώ είναι ανοιχτή η συζήτηση για ελληνικά νησιά. Οι περισσότεροι παραπέμπουν σε μια διαφορετικής κρισιμότητας λίστα από το Foreign Office που περιλαμβάνει ως ασφαλείς προορισμούς την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. 

Ωστόσο, ο πιο γνωστός Βρετανός ταξιδιωτικός αναλυτής, Σάιμον Κάλντερ, αφαιρεί από αυτή τη λίστα, κατά την εκτίμησή του, την Κρήτη και προσθέτει τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κεφαλονιά κι ενδεχομένως τη Λέσβο, καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα θα δικαιολογούσαν την αναβάθμιση αυτών των νησιών στην πράσινη λίστα. 

Πάντως, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ερωτηθείς για την επικείμενη αναθεώρηση έθεσε ως προτεραιότητα την ασφάλεια της δημόσιας υγείας στη Βρετανία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η όποια διεύρυνση της πράσινης λίστας θα είναι μάλλον περιορισμένη. «Ασφαλώς κατανοώ γιατί ο κόσμος θέλει να ταξιδέψει, ασφαλώς. Αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κρατάμε αυτή τη χώρα ασφαλή, ιδιαιτέρως καθώς το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα προχωρά τόσο καλά», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Οι ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα νωρίς το βράδυ. Αν η Ελλάδα δεν περιληφθεί σήμερα στη λίστα, θα έχει την ευκαιρία να το κάνει στην επόμενη αναθεώρηση στις 28 Ιουνίου. 
 

Πηγή: skai.gr