Κλείσιμο

Βρετανία: Πιθανή η υποχρέωση εμβολιασμού φοιτητών για φυσική τους παρουσία στις διαλέξεις

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση δεν αποκλείει την πιθανότητα να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 για φοιτητές που θα θέλουν να παρακολουθούν από κοντά διαλέξεις στα αγγλικά πανεπιστήμια ή να μείνουν σε φοιτητικές εστίες.

Αν και το πρωί η Υφυπουργός Παιδείας Βίκυ Φορντ απάντησε αρνητικά σε ερώτημα του Sky News για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λίγο αργότερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC φάνηκε να αντιφάσκει, καθώς σημείωσε ότι κάθε πρακτικό μέτρο για την ασφαλή επιστροφή των φοιτητών θα εξεταστεί.

Κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε έπειτα στο Sky News πως η προϋπόθεση εμβολιασμού για φυσική παρουσία φοιτητών στους πανεπιστημιακούς χώρους «δεν αποκλείεται».

Το θέμα ανέκυψε από δημοσίευμα των Times, που ανέφερε πως ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «πιέζει» για την εφαρμογή του μέτρου, όντας «εξοργισμένος» από την απροθυμία των νεαρότερων πολιτών να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Υπολογίζεται ότι λιγότεροι από το 60% των νέων ηλικίας 18-25 ετών έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.

Πάντως ο Συντηρητικός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής παιδείας Ρόμπερτ Χάλφον επέκρινε την κυβερνητική πρόθεση ως «λάθος», σχολιάζοντας ότι μοιάζει σαν να προκύπτει από δυστοπικό μυθιστόρημα.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση εξετάζει τα λεγόμενα εμβολιαστικά διαβατήρια ως προϋπόθεση εισόδου σε εκδηλώσεις με πάνω από 20.000 καθήμενους θεατές, όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Premier League και με πάνω από 5.000 όρθιους θεατές, όπως τα μουσικά φεστιβάλ.

Ήδη έχει προαναγγελθεί η υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού για την είσοδο σε νυχτερινά κλαμπ διασκέδασης από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πηγή: skai.gr